Nytt

I stedet for fordømmelse har videoen skapt sympati for Trond Giske, det kan være viktigere enn et hakk høyere på rangstigen i Trøndelag Ap.

Jenta som figurerer sammen med Trond Giske på en seks sekunder lang video fra en pub i Oslo, sier Fagforbundet ikke varslet dem om at de kom til å bruke videoen som grunnlag for varsling.

Hun og venninnen sier at de føler seg brukt i et politisk spill og vurderer å melde seg ut av Fagforbundet. Det er NRK som har intervjuet jentene.

– Fagforbundet skal jo beskytte medlemmane sine, her har dei utnytta meg til sitt eige formål, seier kvinna som dansar på videoen til NRK.

Tillitsvalde i Fagforbundet som fekk sjå videoen sendte bekymringsmeldingar til Arbeidarpartiet utan ein gong å snakke med kvinnene.

I Arbeiderpartiet slo partisekretær Kjersti Stenseng full alarm. Jonas Gahr Støre sa hele partiet var dritt lei Giske-bråk. Inntrykket som ble skapt var at Giske hadde overskredet jentas grense. I VGs sak ble det brukt uttrykket «at det ble litt mye». Fagforbundet fulgte dermed opp og handlet på vegne av et medlem, fikk man inntrykk av.

Men dette stemmer ikke i det hele tatt. Jenta mener ikke Giske overskred noen grense, og Fagforbundet varslet ikke jenta om at de ville gå videre med videoen.

De to venninnene føler seg brukt i et politisk spill.

Midt under møtet i valgkomiteen i Trøndelag Ap, tikker det inn en SMS:

SMS’en var sendt at Terje Ferstad som også er tillitsvalgt i Fagforbundet. I tillegg er han svoger til VGs profilerte kommentator Anders Giæver.  Ferstad forsikret at han ikke hadde snakket med VG og at det at han «truet» med VG kun var bygget på en antakelse om at medier ville være interessert i videoen.

Det siste viste seg å holde stikk. Men nå viser det seg at storyen svikter på et avgjørende punkt: Fagforbundet og VG handlet ikke på vegne av jentene.

– Det er sjokkerande å bli brukt på denne måten til fordel for forbundets politiske interesse, seier ho som står med Giske bak seg i ein seks sekund lang video.

Det var venninna som filmet seansen på dansegulvet. De delte snutten med noen få venner på Instagram, hvorav noen er kolleger i helsesektoren som har verv i Fagforbundet, med beskjed om at videoen var privat og ikke skulle spres. Dette ble ikke respektert.

Da tillitsvalgte Knut Sandli fikk se videoen varslet han Ap sentralt. Samtidig sendte Terje Ferstad den intimiderende SMS’en til valgkomiteen.

Sandli svarer NRK og sier at han forsto det ble mye på jentene. Ferstad vil ikke si noe.

NRK unnlater å påpeke koblingen mellom Ferstad og Giæver i VG.

Jentenes versjon gjør at saken faller enda dårligere ut for de som ville ramme Giske.