Innenriks

Troll A-plattformen i Nordsjøen. Foto: Øyvind Knoph Askeland, Norsk olje og gass / Wikimedia Commons.

Ap vurderer å stramme inn handlingsregelen for å hindre politikere i bruke for mye av oljepengene som skal sikre framtidige pensjoner.

For to år siden ble regelen strammet inn slik at taket på oljepengebruk i statsbudsjettet gikk fra 4 til 3 prosent av oljefondets verdi. Finanspolitiker Fredric Bjørdal (Ap) mener det må ytterligere skjerping til, skriver Dagsavisen.

– Det var helt nødvendig å ta oljepengebruken ned, for det var ikke lenger realistisk med 4 prosent avkastning over tid. Og det er heller ikke realistisk å tro at verdien på fondet vil øke betraktelig i årene som kommer, sier Bjørdal. Han er ikke overbevist om at det er godt nok som ansvarlig styringsprinsipp å bare følge dagens regel.

– Svingninger i kronekursen gir så enorme utslag at du kan bli fristet til å bruke mer oljepenger enn det på lang sikt er grunnlag for, sier Bjørdal. Derfor diskuterer partiet om det er nødvendig med en tilleggsregel.

– For eksempel å sette et tall på hva slags budsjettimpuls det er greit å ha i en normalkonjunktur, for å sørge for at vi ikke gasser på i økonomien når det ikke er grunnlag for det.

Bjørdal sier en eventuell innstramming må balanseres mot behov for fleksibilitet og en handlingsregel som kan brukes som finanspolitisk verktøy.

(©NTB)

 
 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!