Lørdag kveld eksploderte en bilbombe i sentrum av Londonderry i Nord-Irland. Politiet mistenker at det er en avlegger av IRA, som kalles New IRA, som står bak. Før pizzabilen med bomben sprengtes i luften så ble det ringt inn en advarsel til politiet som straks evakuerte hele området. Politiet fikk bare 10 minutter på seg. Ingen ble skadd i bombingen.

I Brexit-debatten som pågår i Storbritannia har det lenge blitt uttrykt bekymring for at IRA vil vekkes til live med grenseoppgangen til EU mellom Irland og Nord-Irland. Nord-Irland stemte for å forbli i EU. Nord-Irland mottar store beløp i subsidier fra EU og har Storbritannias høyeste arbeidsledighet og laveste inntektsnivå.

EU har forlangt at grensen mot EU skal gå i Irskesjøen og dermed splitte Storbritannia ved at Nord-Irland blir «værende» innenfor EUs tollområde. Dette kunne ikke britene godta. Men en EU-grense mellom Irland og Nord-Irland byr på store utfordringer for fredsprosessen i Nord-Irland hvor de ikke vil akseptere en «hard border» mellom seg og Irland.

I 2015 var det en rekke bomber som ble sprengt i Londonderry. En bombe ble funnet under en politibil.
Daily Mail   The Guardian  Belfast Telegraph

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.