To menn fra Litauen ble i hjemlandet dømt til flere års fengsel for menneskehandel etter de utnyttet en mindreårig gutt til å stjele for dem i Norge.

Etter et samarbeid mellom norsk og litauisk politi og påtalemyndigheter, ble mennene dømt til henholdsvis åtte år og sju år og ni måneders fengsel i hjemlandets lagmannsrett. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Dommen er rettskraftig og kan derfor ikke ankes.

Mennene stjal eller forsøkte å stjele fra flere butikker i Rogaland, ifølge dommen. I en frigitt overvåkingsvideo fra en av butikkene kan man se de to komme inn i butikken med en pose. Deretter oppfører de seg som vanlige kunder, mens de ser på utstyr og samtidig legger tyvegods i posen. Så ringer de 16-åringen, som er blitt instruert om hva han skal gjøre.

De voksne mennene forlater butikken tomhendt, mens 16-åringen tar med seg posen med tyvegods da han forsøker å forlate butikken – men blir stoppet.

Da saken ble oppdaget, ble 16-åringen tatt hånd om av barnevernet og sendt hjem til sin mor i Litauen, etter det var sikret avhør av ham.

Den mindreårige kommer ifølge retten fra svært fattige kår. Dommen mener mennene ba ham være med til Norge, og at planen hele tiden var å bruke han til profitt for kriminelle handlinger.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.