Det finnes fortsatt italienske venstreekstremister fra 70-tallet på rømmen. En av dem heter Casare Battisti og ble nylig pågrepet i Bolivia. Battisti er dømt for hele fire drap, likevel nektet Brasils daværende president Lula å utlevere ham til Italia. Det var så sent som i 2010.

Blod er tykkere enn vann, også på venstresiden. Men det at en sosialistisk president beskytter en morder, er noe venstresiden selv ikke snakker høyt om.

Nå er spillet over og rettferdigheten kan skje fyldest.

Cesare Battisti, som tilhørte den ytterliggående venstregruppen Væpnede proletarer for kommunisme (PAC) i Italia på 1970-tallet, er pågrepet i Bolivia.

En italiensk domstol har tidligere dømt Battisti til livsvarig fengsel for fire drap, men i 1981 rømte han fra fengselet og flyktet til Frankrike.

Rett før Frankrike skulle utlevere ham til hjemlandet i 2004, flyktet han til Mexico og deretter til Brasil. Daværende president Luiz Inacio Lula da Silva avviste i 2010 Italias begjæring om utlevering og ga ham asyl.

Avtroppende president Michel Temer omgjorde beslutningen og undertegnet rett før nyttår en arrestordre og utleveringspapirene, men Battisti stakk av før pågripelsen.

Lørdag ble 64-åringen pågrepet i Bolivia, som har gjort det klart at han vil bli utlevert til Brasil. Deretter går veien trolig videre til Italia og livsvarig fengsel.

– Den italienske terroristen Cesare Battisti ble pågrepet i Bolivia i kveld, tvitret en rådgiver for Brasils høyrenasjonalistiske president Jair Bolsonaro samme kveld.

Et fly med personell fra italiensk politi og etterretning var søndag alt på vei mot Brasil, i håp om raskt å kunne bringe Battisti tilbake til Italia, opplyste innenriksdepartementet i Roma.

– Det gjenstår å se om Battisti gjør en stopp i Brasil, eller om han straks fraktes til Italia, opplyste en kilde i departementet.

(NTB-AFP)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.