Åtte elever i niendeklasse ved Sofiendalskolen i Haslev på Sjælland er smittet med tuberkulose. Før jul ble det konstatert at en elev hadde sykdommen, men etter jul har syv andre blitt identifisert med sykdommen i latent form.

– I fjor ble det konstatert at én av våre niendeklassinger hadde fått smittsom lungetuberkulose, sier skoleleder Mette Løvbjerg til avisen Sjælland.

Tuberkulose er ikke veldig smittsomt, skriver avisen. Man må tilbringe mange timer hver dag sammen med den syke for å bli smittet. Men barna har også tilbrakt mange timer sammen med familiene sine hver dag, så det er nærliggende å tenke at det er flere enn de åtte elevene som nå er smittet med tuberkulose.

– Man skal have været tæt på hinanden i en længere periode, og der går to-tre måneder, før man kan se, om du er smittet. Derfor vidste vi først efter juleferien, at flere elever var smittet, fordi de enkelte elevers familier er orienteret direkte af medicinsk ambulatorium, uden at skolen vidste det. De nye smittede har kun sygdommen i latent form, de er altså ikke syge, men de behandles med profylaktisk medicin, så de ikke kan smitte andre, siger Mette Løvbjerg.

Symtomer på aktiv tuberkulose er langvarig hoste, misfarget eller blodig oppspytt, feber, svettetokter og vekttap.

sn.dk

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.