Nytt

Den upolitiske folkeaksjonen De Gule Vestene håper å utløse en bankkrise med en landsdekkende samordnet kontantuttak fra franske banker. Ved å true det franske finanssystemet, sier demonstrantene at de vil tvinge regjeringen til å akseptere reformer på fredelig vis.

Aksjonistene planlegger å tømme bankkontiene sine på lørdag, og trekke ut så mye penger som mulig, i et forsøk på undergrave de franske bankene. Planen er å «skremme staten på lovlig vis og uten vold», og tvinge regjeringen til å innvilge bevegelsens krav om direkte demokrati, ved å gi franske borgere muligheten til å foreslå, og stemme over, nye lover direkte.

«Vi skal ta tilbake brødet vårt … du tjener penger på deigen vår, og vi er lei av det», sa den protesterende Maxime Nicolle i en videomelding på YouTube.

En godt koordinert økonomisk protest av dette slaget har potensiale til å tvinge det franske banksystemet ned i knestående, siden bankene kun har en brøkdel av midlene landets borgere har på sin konto. Den kan også ramme selve euroen.

De fleste banker begrenser imidlertid uttak fra bankautomater til et relativt lavt beløp, noe som betyr at demonstrantene må stille i kø i bankene for å ta ut resten av pengene sine. Det vil gi staten god tid til å sette restriksjoner på uttak – men det vil antagelig bare tenne gnisten til enda kraftigere protester.

Denne fredelige aksjonsformen er noe de Gule Vestene har klekket ut for å omgå statsminister Edouard Philippes foreslåtte tiltak mot «uautoriserte protester», som ble annonsert tidligere denne uken etter en særlig voldelig helg i Frankrike.

Det har vært flere kraftige sammenstøt med væpnet opprørspoliti – hvor også den 37 år gamle proffbokseren og tidligere franske mesteren i lett tungvekt, Christophe Dettinger, ble filmet mens han gikk løs på opprørspolitiet.

Etter to måneder med protester og gateaksjoner ber regjeringen i Frankrike De Gule Vestene om å ty til offentlig debatt i stedet for demonstrasjoner. Det har en gruppe kalt «Rasende Frankrike», assosiert med De Gule Vestene, sagt nei til gjennom en åpent, flammende brev til president Emmanuel Macron. I brevet sier de blant annet: «Sinne vil bli til hat, hvis du og dine fra pidestallen deres fortsetter å behandle vanlige folk som tiggere.»

Statsminister Philippe har lovet at 80.000 sikkerhetsstyrker vil bli utplassert til neste protesthelg, i et forsøk på å bevare kontrollen over utviklingen i Frankrike.

Daily Mail

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!