FNs høykommisær for flyktninger, UNHCR, anslår at rundt 250.000 syriske flyktninger kan reise tilbake til Syria neste år. Mange må imidlertid sette sin lit til at regjeringen i Damaskus kan fremskaffe reisedokumenter og adgang til sine eiendommer igjen.

Det bor ca 5,6 millioner flyktninger i nabolandene Tyrkia, Libanon, Jordan, Egypt og Irak, opplyser Amin Awad som er UNHCRs ansvarlige for Midt-Østen og Nord-Afrika. Inkludert i dette tallet er ca 1 million syriske barn som er født utenfor Syrias grenser, og som har fødselsattester som Damaskus må godkjenne.

UNHCR anslår at ca 37.000 flyktninger har returnert Syria i 2018, hovedsakelig i områdene Deraa, Damaskus og Homs.

«Now, by and large, the war has ended. We have a few pockets (of hostilities), including Idlib, as you know that there is a negotiated ceasefire and a de-escalation zone,” Awad told a news briefing.

“As the situation in Syria improves some of these refugees are making the journey home,” he said. “We are forecasting, in what we call phase one, up to 250,000 Syrians go back in 2019. That figure can go up and down according to the pace with which we are working and removing these obstacles to return.”

“Then there are issues related to conscription, there are issues related to amnesty for those who deserted the army. These are drivers that would basically keep people away, they are obstacles.”

UNHCR ber nå giverland om 5,5 milliarder dollar (snaut 50 milliarder kroner) som skal gå til å bedre flyktningenes levekår i nabolandene til Syria.

“Their living conditions have deteriorated as their existence in exile prolongs. They have been borrowing money, they are indebted and a lot of them are living below the poverty line, 70 to 80 percent of them are living below the poverty line in their host communities or countries,” Awad said.

Selv om det vil ta tid og koste enorme beløp, så er alle tjent med å hjelpe syriske flyktninger tilbake til landet sitt fra der de er nå. Det verserer litt ulike anslag på hvor mye det koster å ta inn én flyktning til Norge versus å bruke den samme summen i nærområdene, men enkelte antyder en effekt på minst 10 ganger. Legger man til grunn en kostnad på 1 million kroner pr hode i Norge, så vil man kunne hjelpe minst 10 personer ute for den samme summen.

Og hvem er det som skal bygge opp Syria igjen, forresten?

Reuters

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.