Nytt

Har Hagen virkelig sagt noe så dumt som at Vesten bør anerkjenne anneksjonen av Krim, eller er han misbrukt?

FrP-nestor Carl I Hagen har ifølge NRK uttalt til russisk TV at Vesten burde respektere at Russland tok Krim. NATO bør heller ikke blande seg inn i striden mellom Ukraina og Russland, ifølge Hagen.

– Jeg mener NATO burde holde seg borte fra Russlands bakgård. Jeg forstår ikke hvorfor vi ikke kan akseptere at Russland tar Krim der det bor mange russere, når folkeavstemningen på Krim viser at de ønsker å være en del av Russland. Vi skulle ha respektert det, sier han.

Det er oppsiktsvekkende at en så sentral eks-politiker som Hagen tør å si at Vesten bør respektere noe som skjedd med vold. Russiske soldater rykket inn med overmakt og avvæpnet ukrainerne. De hadde ikke noe valg. En stund etterpå ble det avholdt en folkeavstemning. Folkeavstemninger etter erobring med makt har ikke legitimitet. Derfor har ikke vestlige stater anerkjent at Russland senere annekterte Krim.

Russland måtte betale en pris for å annektere med makt.

Men nå vil Hagen oppheve prisen, dvs sanksjonene.

– Folk kjenner seg knyttet til en etnisk gruppe. Og dersom en del av Ukraina mener de heller burde være en del av Russland, burde de kunne få si det i en folkeavstemning, og vi burde respektere valget, sier Carl I. Hagen i et intervju med russiske RT, ifølge NRK.

Mener Hagen at samme prinsipp kan anvendes på Øst-Ukraina? I så fall går han inn for en sønderlemmelse av Ukraina.

Putin synes å utnytte nasjonale stemninger på Krim og i Øst-Ukraina i sitt eget maktspill. Eerobringen av Krim og invasjonen av Øst-Ukraina med små grønne handler mer om storpolitikk enn omsorg for russisk-talende. Prisen for sivilbefolkningen har vært høyt. Dampen har gått ut av separatist-bevegelsen. Flere av lederne er likvidert av deres egne.

Dette handler ikke om undertrykte øst-ukrainere, men om Putins skitne spill.

Det er merkelig at Hagen faller for russisk propaganda. Eller er han feilsitert?

RT vil gjerne bruke Hagen i sitt spill, og NRK har sin agenda.

Er Hagen virkelig sitert korrekt?

Det virker utrolig.