Sakset/Fra hofta

En kaotisk økonomi og en svimlende høy arbeidsledighet på 90% – nitti – prosent, tvinger Zimbabwes seksten millioner innbyggere inn i lyssky smuglerøkonomi og gatehandel for å få endene til å møtes.

De kommer ut ved mørkets frembrudd over hele Zimbabwe, etter at det lokale politiet har gått hjem for kvelden, fordi å selge ting på gata er den eneste måten å tjene til livets opphold på.

Varene plasseres på noen pappbiter eller fremvises i bagasjerommet på noen gamle slitne bilvrak.

Grønnsaker fra lokale hager ligger ved siden av sukker som er smuglet inn fra Mozambique og vaskepulver fra Sør-Afrika.

Alle er åpne om smuglervarene som tilbys. Hvis du virkelig vil ha sukker i kaffen så må du kjøpe det her for du vil ikke lenger finne det i hyllene på supermarkedet.

Knapphet på varer er nå blitt så akutt at til og med gatehandlerne har gått tomme for brød og drivstoff. Zimbabwes nye president, Emmerson Mnangagwa, står overfor en enorm oppgave for å unngå full kollaps i landets allerede vaklende økonomi.

Resultatet av stigende inflasjon er at mange stenger sine butikker: Penger de mottar for varer blir fort nærmest verdiløse, og for eksempel fast food-kjeden KFC har stengt alle sine restauranter. Parallellene til mellomkrigstidens Tyskland og pengesedler pålydende milliarder av mark, er nærliggende.

Landets tidligere profitable landbrukssektor gir ikke lenger nok varer og inntekter til at man kan ta den i betraktning som en positiv bidragsyter til å løse Zimbabwes problemer:

Den tidligere diktatoren Mugabe knuste den mest produktive sektoren av Zimbabwes økonomi da han autoriserte ekspropriering av de hvite bøndenes jordområder tidlig på 2000-tallet.

Sky News 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også