Sakset/Fra hofta

Tommy Robinson blir fulgt med argusøyne av det offisielle Storbritannia, noe som vanskelig kan tolkes som annet enn at han målbærer populære meninger som skaper regelrett frykt hos the establishment. Som Document.no har omtalt tidligere er Tommy Robinson-saken for lengst blitt et barometer på helsetilstanden i Storbritannia: Øyriket preges av et spesielt samfunnsklima som oppstår når man forsøker å inngå kompromisser som i realiteten betyr overgivelse. Spranget mellom det man utgir seg å være og det man virkelig er, blir så stort at man reagerer med aggresjon mot den personen som tør å si sannheten.

Et tilfeldig foto og en videosnutt tatt i forbifarten på en rasteplass ved en motorvei nær Watford, der Robinson står omkranset av unge, britiske soldater, skaper nå bølger i den britiske hæren. BBC skriver:

The Army is investigating after former English Defence League leader Tommy Robinson posted a photo of himself with a group of young soldiers. Mr Robinson also put a video of the scene on Facebook, in which the men could be heard cheering and shouting his name.

The Army said it was aware of the posts and «investigating the circumstances». A spokeswoman said: «Far-right ideology is completely at odds with the values and ethos of the armed forces.» She added: «The armed forces have robust measures in place to ensure those exhibiting extremist views are neither tolerated nor permitted to serve.»

Tommy Robinson kommenterer nyheten om etterforskning med at han møtte soldatene helt tilfeldig, og at ingen av dem skal «henges til tørk» for å ha blitt med på et spontant gruppebilde. Som han påpeker på egen FB-side:

The army expect these young men to sacrifice their lives to give freedom to people across the world whilst they wish to take their freedoms off them on the streets of their own country.

Ikke desto mindre har hæren benyttet anledningen til å kvitte seg med en av sine soldater: Sky rapporterer:

The army is taking steps to discharge a soldier who appeared in a video with far-right activist Tommy Robinson. Sky News was told the recruit had a long record of disciplinary problems. «This was the straw that broke the camel’s back,» a source said.

Den store forbrytelsen? «[…] The men could be heard cheering and shouting his name.»

Ironien her er overveldende. Robinson, opprinnelig fra Luton (en by med én moské i 1982 og ca 35 moskéer i dag, i følge Robinson) etablerte English Defense League (EDL) i 2009 som en patriotisk reaksjon mot enkelte muslimers protester mot britiske tropper. De hjemvendt soldatene fra Afghanistan ble under en parademarsj den gang møtt med plakater med tekster som «Anglian Soldiers: Butchers of Basra», «Anglian Soldiers: Cowards, Killers, Extremists», og «British Government Terrorist Government».

EDL har siden tatt flere steg til høyre, og Robinson forlot EDL i 2013. Men hans engasjement for de britiske styrker brukes altså nå i en syltynn hekseprosess mot en gjeng glade soldater.

Ikke overraskende benytter muslimske ledere anledningen til å komme med kommentarer om hvor inkluderende og flott allting er. The Guardian:

Imam Asim Hafiz, an Islamic religious adviser to the armed forces, said: “Any form of racism, discrimination or extremism is taken extremely seriously and will be dealt with accordingly. The armed forces remain absolutely committed to welcoming individuals from across all faiths and cultures into its ranks.”

 

Det skal bli interessant å følge utviklingen i denne saken videre. Den britiske hæren slettet nylig en tweet fra 2.10., etter alt å dømme på grunn av kraftige reaksjoner fra publikum:

 

Hvor mange inkluderte kvinner og likestillingsorienterte imamer finner man for eksempel på dette fotoet?

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!