Sakset/Fra hofta

Sandberg-saken har i løpet av kort tid fått dimensjoner som gjør at det er FrP og dets formann som er sterkest berørt, ikke regjeringen.

Per Sandberg-saken har allerede vokst ut over spørsmålet om statsminister Erna Solberg har tillit til ham. Det spørsmålet er komplisert fordi det kan sette regjeringens eksistens på spill. Riktigere adressat er Siv Jensen. FrP kan ikke leve med en statsråd som har begått så mange blundere som Per Sandberg. Han må snarest skiftes ut.

Dråpene som får begeret til å flyte over er blitt flere og flere.

Tidligere i uken kom nyheten om at Per Sandberg var til stede og feiret Irans revolusjon på ambassaden i februar. Sandberg var der i egenskap av statsråd. Hvorfor sørget han ikke for at denne opplysningen kom ut med en gang ferien hans ble en sak?

Han sa til pressen på Arendal-uka at det var en grunn til at han ikke forhåndsvarslet statsministerens kontor om reisen. Men ville ikke si hvilken. Det er å be om mer granskning.

Når en politiker havner i et søkelys hvor avsløringene bare fortsetter, er det som regel bare et tidsspørsmål før han må kaste inn håndkleet.

Ikveld kommer meldingen on at Sandberg ved flere reiser til høyrisikoland skal ha avslått å få en briefing fra PST. Han ble briefet av PST før reisen til Iran i 2016.

Men Sandberg avslo å bli briefet av PST ved flere andre reiser til Kina, Russland og Iran, kan TV2 fortelle.

  • Statsråden var i Russland i juni 2016.
  • I mai 2017 var han i Kina.
  • I september 2017 var han igjen i Russland.
  • Og i mai 2018 reiste han på ny til Kina.

Dermed er nok Sandbergs skjebne beseglet. Erna Solberg skal gi sin vurdering av den siste utviklingen mandag. Men saken har allerede blitt så alvorlig at Siv Jensen blir nødt for å skjære gjennom.

Tidligere i dag sa hun at hun ikke ville gi en kommentar. Det kan hun ikke lenger svare.

Sandberg er blitt et problem Fremskrittspartiet ikke kan leve med. Sandberg har vist et så dårlig skjønn at det ikke er forenlig med å være statsråd. Han er allerede en stor belastning, en belastning Siv Jensen må kvitte seg med jo før jo heller. Nå er det Siv Jensen som har ansvaret.

 

Per Sandberg takket nei til PST-briefer før han reiste til Kina og Russland