Sunniva Ødegård. Foto: Privat

Ungdommene på Varhaug søkte mandag kveld til kirken etter at 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet død. Politiet tror jenta er drept, men har ingen mistenkte.

Sogneprest Gaute Øgreid Rasmussen forteller at godt over 100 personer kom til kirken som holdt åpne dører for pårørende og sørgende mandag kveld. Både skolekamerater og lærere fant veien til kirken hvor de kunne samles for å sørge, minnes og få informasjon fra politiet og kommunens kriseledelse.

– Folk er sterkt berørt og rystet over det som er skjedd. Alle har følelser, og mange har spørsmål om det som har skjedd, forteller presten som kjenner innbyggerne godt etter 26 år som sogneprest i Varhaug kirke.

Den døde 13-åringen skulle neste måned begynne på konfirmasjonsundervisning i kirken, forteller presten til NTB.

Sunniva Ødegård ble funnet på en gangsti på Varhaug i Hå kommune klokka 3.10 natt til mandag. Politiet tror de står overfor et drap og får bistand fra Kripos med etterforskningen.

Samtalen ble brutt

Til Stavanger Aftenblad sier moren til jentas kjæreste, en 14-åring fra Egersund, at sønnen hennes snakket med Sunniva på telefonen da samtalen ble brutt klokken 22.30 søndag kveld.

– Sønnen vår var hjemme i Egersund hele kvelden fra klokka 20, forteller moren til avisen.

Senere på kvelden var Sunniva, ifølge kjæresten og moren, på besøk hos en kamerat i nabolaget.

Da hun var på vei hjem fra ham i 22.30-tiden, snakket hun med kjæresten på telefonen.

– «Nå er jeg snart hjemme. Shit!» var det siste hun sa. Linjen ble brutt og sønnen min forsøke å ringe opp igjen, forteller moren.

Han ringte også kameraten hun hadde besøkt, men han hadde heller ingen forklaring, forteller moren.

– Et drap

Utover å vise til at funn på stedet tyder på drap, vil ikke politiet si noe om dødsårsaken. Den døde jenta vil bli obdusert tirsdag, opplyser politiet mandag kveld.

Teknikere saumfarte mandag området ved Åvegen der 13-åringen ble funnet på en gangsti ved jernbanelinjen som går gjennom Varhaug. Jenta ble funnet bare om lag 150 meter fra familiens hus.

Leting i flere timer

Politiet var i området på et annet oppdrag da de ble kontaktet av faren til jenta natt til mandag. Da hadde familien og andre allerede lett etter henne i flere timer, etter at hun ikke kom hjem som avtalt etter besøk hos en venn. Det var en voksen person, en bekjent, som fant jenta, ifølge politiet.

De ber folk melde fra om ting, biler og personer de har sett, samt ting de har hørt. Politiet jobber med å kartlegge hvem som var i området i det aktuelle tidsrommet og var mandag ettermiddag i gang med avhør av vitner. Flere av dem politiet mener det er naturlig å avhøre i saken, er mindreårige.

– Barnehuset i Stavanger er stedet der politiet gjennomfører alle avhør av mindreårige, for å sikre rettssikkerheten til disse og for å eventuelt kunne bruke avhørene i en rettssak, sier seksjonsleder Bjørn Kåre Dahl ved Sørvest politidistrikt til Stavanger Aftenblad.

Krisehjelp

Varaordfører Mons Skrettingland i Hå kommune sier til NTB at folk reagerer med vantro på opplysningene om at et drap kan ha funnet sted. Tettstedet Varhaug i Hå kommune huser om lag 3.000 innbyggere og er et sted hvor alle kjenner alle, ifølge varaordføreren.

– Dette er en tragedie for familien, for unge venner av jenta og for hele lokalsamfunnet, så kommunen yter all den hjelpen vi rår over, sier Skrettingland.

– Det er ferietid og mange er bortreist, men skolen er varslet. Hovedfokuset vil nå først likevel bli rettet mot den nærmeste familien, sier Skrettingland videre.

Harald Øglænd er oppnevnt som bistandsadvokat for familien.

– Familien er i sjokk. Jeg har kun møtt dem en gang, og da var de naturligvis ganske preget. Det begynner nok å synke inn for dem hvor alvorlig dette er, sier familiens bistandsadvokat Harald Øglænd til TV 2.