Nytt

En av mennene som ble dømt for Hadelandsdrapene i 1981, er siktet og varetektsfengslet for et nytt drap etter funnet av en forbrent person i Maridalen i Oslo.

– Vi har ikke klart å identifisere offeret, og må vente på svarene i obduksjonen for å bekrefte personens identitet, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til NTB.

Han fikk torsdag medhold i fire ukers varetektsfengsling av mannen siktet for drap og likskjending, samt brev-, medie- og besøksforbud for hele perioden. Kraby ba også om fullstendig isolasjon i to uker, men fikk medhold i én uke.

– Isolasjonsbehovet kommer av at etterforskningen er i en tidlig fase og at politiet frykter bevisforspillelse, sier politiadvokaten.

Den siktede er den tidligere nynazisten John Edvin Lie (55), tidligere kjent som Johnny Olsen, som i 1981 ble dømt for Hadelandsdrapene.

«Glem flere politiavhør»

Lie ankom Oslo tingrett i grå og slitte joggeklær. Han fremsto utmattet og var i store deler av fengslingsmøtet lite oppmerksom på det som foregikk rundt ham. Da både tingrettsdommer og mannens forsvarer spurte om han forsto kjennelsen, svarte Lie nei.

Men da Lie ble påminnet om brev- og besøksforbudet, festet han oppildnet blikket mot Kraby, hevet stemmen og ba politiadvokaten «glemme flere politiavhør».

Kraby selv tar tordenutspillet med knusende ro.

– Det er bare noe vi må forholde oss til, sier politiadvokaten etter fengslingsmøtet.

Erkjenner ikke straffskyld

Siktede forsvares av advokat Fridtjof Feydt. 55-åringen møtte med Benedikte Jamth, som er oppnevnt som hans forsvarer i Feydts fravær torsdag og fredag. Jamth sier til NTB at hennes klient nekter straffskyld og anker kjennelsen. Hun mener hans kriminelle bakgrunn ikke er relevant for saken.

Kraby poengterer imidlertid at politiet har et godt bevisgrunnlag og at det ikke bare er mannens nærhet til åstedet som var avgjørende for siktelsen.

– Vi har gjort tekniske funn som knytter den siktede til drapet. Vi etterlyser nå vitner til hendelsen og utelukker ikke at flere kan bli pågrepet, sier Kraby.

Forbrent lik

Onsdag 18. juli, cirka klokken 15, ble det funnet en død person i Maridalen. Den nå siktede mannen var rett i nærheten av funnstedet, og han ble onsdag ettermiddag pågrepet og siktet for likskjending, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding torsdag formiddag.

Brannvesenet fikk først melding om at det var skogbrann nordvest for Hammern og nær Ullevålseterveien i Maridalen. Da de kom fram, viste det seg at det var et telt som hadde brent.

Den døde ble funnet noen hundre meter fra brannstedet. Politiet vet foreløpig ikke om funnstedet også er drapsstedet.

På en pressebrifing senere på dagen opplyste politiet at siktelsen er utvidet og at mannen også er siktet for drap. Oslo tingrett ga politiet medhold i at fengslingsmøtet skulle holdes for lukkede dører. Jamth og hennes klient ønsket at fengslingsmøtet skulle holdes for åpne dører.

Hadelandsdrapene

Lie er bosatt i Oslo. Han er kjent av politiet fra før, blant annet for voldsepisoder, og ble dømt for Hadelandsdrapene i 1981. Da bestemte Lie og to andre nynazister i «Germanske Arme» seg for å drepe to menn som krevde betaling for stjålne våpen. Mennene ble skutt i nakken og senere skutt 29 ganger med maskinpistol. Lie ble dømt til 18 år i fengsel, men ble løslatt i 1993.

Lie ble sist straffedømt i 2014, opplyser Kraby.

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!