Avtale. Eritreas president Isaias Afewerki (t.v.) tar Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali i hånden i presidentpalasset i Eritreas hovedstad, søndag 8. juli 2018. Besøket og håndtrykket satte et – foreløpig – punktum for 20 års krigstilstand mellom de to landene. Foto: Yemane G. Meskel @hawelti, Eritreas informasjonsminister.

 

20 års krigstilstand mellom Eritrea og Etiopia ble opphevet da de to lands ledere søndag undertegnet en fredsavtale i den eritreiske hovedstaden Asmara.

NTB skriver:

– Vi skal bryte ned muren mellom våre to land, og med kjærlighet skal vi bygge en ny bru mellom oss, sa Etiopias reformvennlige nye statsminister, Abiy Ahmed, etter det historiske møte søndag.

Grensene mellom de to landene gjenåpnes, og ikke minst viktig får Etiopia atter tilgang til havet via nabolandets havneby, Massawa.

Eritreerne kjempet fra begynnelsen av 1960-tallet en geriljakrig mot Etiopia, og i 1991 fikk de sin selvstendighet. I 1998 gikk de to landene til en ny, blodig krig mot hverandre. Selve krigen varte bare vel et år, men grensene har vært stengt. Dette er én av grunnene til at så mange eritreere har flyktet, også til Norge.

TV-bilder fra møtet Eritrea viste store folkemengder som hadde møtt opp på flyplassen for å feire toppmøtet og Abiys ankomst med sang og dans, mens gatene i Eritreas hovedstad Asmara var dekket av etiopiske og eritreiske flagg.

Aksepterte fredsløsning
Det historiske toppmøtet og den politiske kursendringen i regionen kommer i kjølvannet av valget av den reformvennlige etiopiske statsministeren Abiy Ahmed i april. Han overrasket tidligere i juni ved å gi full støtte til en fredsavtale fra 2000, en pakt som gjorde slutt på krigshandlinger som hadde tatt titusener av liv.

Etiopia nektet den gang å etterleve fredsavtalen og mente at den ga Eritrea kontroll over flere nøkkelområder. Siden den gang har de to landene ført en krig som har murret i bakgrunnen, men ikke slått helt ut.

At Abiy godtar fredsavtalen innebærer at Etiopia gir fra seg land langs grensen mellom de to landene, som landet har okkupert i strid med et grensevedtak fra den FN-støttede grensekommisjonen i Haag.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.