BI-professor Morten Kinander mener at NRK-ansatte er i ferd med å misforstå og overvurdere sin egen betydning.

BI-professor Morten Kinander tror ikke streiken i NRK vil føre til bedre lønn for journalistene, men at den vil vise at folk klarer seg uten rikskringkasteren.

Professoren mener mye tyder på at NRK-ansatte er i ferd med å misforstå og overvurdere sin egen betydning:

– NRK-ansatte er ikke lenger så suverene som de kanskje tror de er. Det vil en langvarig streik kanskje vise med tydelighet.

Kinander, som er professor i rettsvitenskap, sier til Aftenposten at han mener journalister i andre medier ikke hadde våget en lignende streik i en situasjon der mediene møter knallhard konkurranse utenfra, fra aktører som Facebook og Google samt nye plattformer som strømmetjenester og podkaster.

– Det er krig på alle fronter. Men det er bare NRK-journalistene som kan streike uten å ofre egen jobbsikkerhet en eneste tanke. Fordi jobben er garantert over statsbudsjettet, sier professoren, som omtaler streiken som «unødvendig».

– Den kommer mest sannsynlig ikke til å føre til høyere lønn for NRK-journalistene. Derimot vil den nok synliggjøre for folk at man kan klare seg godt uten NRK, tror Kinander.

Han sier at TV2s journalister har godtatt nulloppgjør flere år på rad, fordi høyere lønnskrav kan knekke bedriften.

Fagforeningsleder Richard Aune i NRKJ mener kritikken er lettvint og minner om at det ikke bare er lønnskravet som ligger til grunn for streiken. De streikende vil ha forsikringer om kompetanseheving og likebehandling av midlertidig ansatte.

– Og vi ber ikke om å bli lønnsledende, men at avstanden til andre i bransjen blir litt mindre.

Morten Kinander har jobbet som jurist i tankesmien Civita der han og Bård Larsen laget et Civita-notat med tittel «Streikevåpenet i offentlig sektor».

  

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!