Bilde: Fra kunstnerens Instagram-konto

En anonym gatekunstner ved navn AFK har malt et gatebilde av Sylvi Listhaug som korsfestet. Bildet heter Making a Martyr. Kunstneren er åpenbart kritisk til Listhaug og ser sitt snitt til å lage et oppsiktsvekkende bilde.

Det får man når man kombinerer en naken Listhaug, korsfestet, i påsken, på en gate i Bergen.

Som så ofte har kunstnere ikke særlig peiling på politikk. AFK føler og synser til VG:

– Mens vi krangler med hverandre, mister vi av syne de hendelsene som førte oss hit. Hvor hadde vi vært om vi hadde diskutert årsakene til tvungen migrasjon fremfor å umenneskeliggjøre migrantene for å lette vår egen samvittighet? Hat kan ikke bekjempes med hat, skriver kunstneren.

Dette er tøvete. Listhaug har diskutert sak, mens opposisjonen snakket om noe annet. De laget en bølge av innbilte sammenhenger. Kanskje AFK skulle malt Jonas Gahr Støre på korset i stedet? Men det ville neppe vært like sexy.

Listhaug slår. Det gjør ikke Støre. Han er bare kjedelig.

Mediene gjengir villig vekk kunstnerens påstand om at han ikke vil ramme Listhaug eller at bildet er politisk.

Avisen Dagen har snakket med den anonyme gatekunstneren som kaller seg «AFK».

– Jeg har selvsagt ikke et ønske om å korsfeste Sylvi Listhaug. Bildet er ment som en kommentar på hennes retorikk. Der hun nå «ofrer seg» for å opprettholde Frp i regjering, der hun sier at hennes ytringsfrihet blir kneblet foran et fulltallig norsk pressekorps, da hun i realiteten ble stanset i å ytre høyreekstreme meninger, konspirasjonsteorier og hatretorikk av et flertall på Stortinget, sier AFK. (NTB)

Kunsteren sier han ikke vil korsfeste Listhaug, når det bokstavelig og i overført betydning er det han gjør.

Mediene synes å mene at dette er morsomt. Som det er blitt sagt: Hva om det hadde vært Hadia Tajik?

Bildet av Listhaug er et varsel om at hun kommer til å være i sentrum av begivenhetene når hun kommer på Stortinget.

Kunstneren AFK kunne ikke dy seg. Han har malt Min kamp, på magen til Listhaug. Et billig trick, det billigste i boken, som trekker kunstverket ned.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂