Politiet i Vestfold ber Økokrim om hjelp til å etterforske påstander om korrupsjon og ulovlig bygging i strandsonen i Tjøme.

– I første omgang etterforsker vi for å få avklart om det har skjedd noe. Vår etterforskning retter seg derfor i første omgang mot byggesaksavdelingen i kommunen, sier seksjonsleder Petter Solberg i Sørøst politidistrikt til NRK.

I sommer innrømmet byggesakslederen i kommunen at han hadde tatt seg betalt for å hjelpe folk med å fylle ut søknadspapirer som han senere behandlet selv. Mannen ble suspendert, og kommunen satte i gang full gransking.

Sentralt i saken er en rekke utbygginger av store hytter i strandsonen og forholdet mellom arkitekt Rune Breili og to tidligere byggesaksledere i kommunen. Den ene av dem, Hans Petter Abrahamsen, jobbet i tre år som daglig leder for Rune Breili & Partnere AS. Han fikk en halv million kroner da han sluttet og gikk tilbake til jobben i Tjøme kommune. Dette skal ha vært en ordning etter en uoverensstemmelse med styret i arkitektfirmaet.

Den andre, Harald Svendsen, fikk hjelp av Breili til å tegne et hus han bygget. En vennetjeneste ifølge Breili selv.

Revisjonsfirmaet BDO slo i september fast at det var begått alvorlige saksbehandlingsfeil og brudd på etiske retningslinjer, men at det ikke dreide seg om korrupsjon.

Kommunen sendte likevel saken til politiet, som nå har bedt Økokrim om bistand.

Færder kommune jobber med å undersøke 120 saker der saksbehandlingen har vært feil, forteller rådmann Toril Eeg:

– Vi har forsterket en avdeling med tre personer for å følge opp disse sakene. I tillegg har vi en strategi for oppfølging av byggesaker.

Ifølge rådmannen kan konsekvensene bli riving, bøter eller ettergodkjenning av byggeprosjekter.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂