Nytt

Den avgåtte SSB-direktøren forsøkte å påvirke valget av de ansattes representanter i SSB-styret, hevder de ansattes styrerepresentanter.

– Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende. Hørte jeg riktig, utbrøt lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen Dag Terje Andersen (Ap) da SSB-tillitsvalgt Berit Emberland forklarte seg i den åpne høringen på Stortinget onsdag om omorganiseringen i SSB.

Omorganiseringen ble stanset, og SSB-direktør Christine Meyer sa opp i november i fjor, etter at finansminister Siv Jensen (Frp) satte foten ned etter at forslaget ble kjent.

Den andre av de to ansatterepresentantene i SSB-styret som er med på høringen, Kaja Stillerud Haugen, bekreftet at Andersen hadde hørt rett, og la til flere detaljer:

Hun viste til et seminar i samarbeidsutvalget, der Meyer skal ha gitt uttrykk for at det var «uheldig» at begge de ansattes styrerepresentanter kom fra Norsk Tjenestemannslag.

– Vi ga klar beskjed om at dette var noe direktøren ikke hadde noe med. Og vi fikk støtte fra de andre organisasjonene på dette – og at vi var valgt på bakgrunn av de vi var, og ikke hvilken organisasjon vi kom fra, sa Stillerud Haugen.

Emberland sa på direkte spørsmål at Meyer har fulgt hovedavtalens regler om involvering i omstillingsprosessen, men at det ikke nødvendigvis betyr at deres innvendinger er blitt tatt hensyn til.

Kjøp Kent Andersens bok her!