Tegning: Thomas Knarvik

Tyskland fikk 1. januar en ny lov som skal hindre spredning av hat og diskriminering. Det er de store nettselskapene Facebook, Google, youtube, Instagram, Snapchat og Twitter som selv skal vurdere gehalten i det de publiserer.

Loven markerer en outsourcing av kontroll med ytringsfriheten som tradisjonelt har vært statens oppgave, til private.

Staten sitter i baksetet og truer selskapene med enorme bøter: 50 millioner euro. Bare størrelsen er nok til at selskapene vil sørge for å være på den rette siden. Heller litt for mye enn for lite.

Hvilken effekt vil det ha på ytringsfriheten og det politiske klimaet?

Vi fikk en forsmak da politiet i Køln gikk til anmeldelse av av nestleder i AfDs parlamentariske gruppe, Beatrix von Storch, fordi hun kokte over at politiet ønsket godt nytt år på arabisk.

Dermed reagerte Facebook med å utestenge Storch.

Facebook bruker uttrykket Volksverhetzung. Det er et ord som smaker av Det tredje Riket. Roland Freisler het en beryktet dommer for de såkalte Folkedomstolene. Han dømte med iver de mistenkte bak 20. juli-attentatet mot Hitler, til døden. Nazistene agerte på vegne av das Volk, det gjorde DDR og det gjør regimet i Iran. Autoritære regimer oppkaster seg til forsvarer av «Folket».

Slike begrep har en egen evne til å bli «selvgående». De er ikke forenlige med en rettsstat.

Angela Merkel har åpnet et Pandoras skrin. Med sin bakgrunn i DDR burde hun vært vaksinert mot slike tilbøyeligheter.

Men vi ser det samme over hele Europa: En lyst til å kneble.

Da Jean-Claude Juncker holdt sin state of the union-tale i september, foreslo han en endring i subsidiene til EU-parlamentarikere: Anti-EU-partier som UKIP skulle ikke få nyte godt av EUs penger.

“We should not be filling the coffers of anti-European extremists,” he said in a swipe at parties such as Ukip.

Brussel har lært leksen etter Brexit: Man vil ikke gjøre samme feil en gang til. Innstillingen er at utfall som ikke behager makthaverne, ikke skal forekomme. Man bruker de midler man har til rådighet.

Overvåking og rapportering

Med vanlig tysk grundighet legger NetzDG opp til et omfattende system. Man skal kunne rapportere brudd på loven, og ser bort fra at politiske motstandere har interesse av å fjerne hverandres materiale. I praksis er det venstresiden og muslimer som bekjemper høyresiden. Med den nye loven føler de de har fått et mandat og verktøy i hendene.

As of Monday, content such as threats of violence and slander must be deleted within 24 hours of a complaint being received, or within seven days if cases are more legally complex. The companies are also obliged to produce a yearly report detailing how many posts they deleted and why.

Rapporter over hvor mange poster som er slettet og hvorfor. Her skal det bli mange nye arbeidsplasser, og forskerstillinger.

Dette skjer i Europas viktigste land, uten at norske medier ser ut til å bry seg. De ser på samme spor som Merkel.

Det er fordeler ved loven: Den er et effektivt redskap for å hindre konkurranse.øter

Astronomiske bøter

Med bøter på opptil 50 millioner euro har ikke selskapene lov til å ta lett på loven.

If the deadlines are breached, companies can be fined up to €50 million ($60 million), and people can report violations to Germany’s Federal Office of Justice (BfJ), which has made an online form available for the purpose.

Google has also created an online form to report content, while Twitter has added an option to its existing report function that specifies «comes under the NetzDG.» Facebook has set up a more complex system, independent of its reporting options, which requires users to find a special page, take a screenshot of the offending post, and choose one of 20 offenses that the post is allegedly committing. People do not have to be registered users of the network to report content.

Tidligere ble slikt angiveri forbundet med politistater. Nå innføres de for å få kontroll med et nytt medium som politikerne frykter. Motivet er åpenbart.

Resultatet er åpenbart: Større tap av tillit mellom borgerne og de styrende.

De fratas en mulighet til å gi uttrykk for sine meninger.

Outsourcer videre

De store tech-selskapene overlater jobben med å filtrere til andre selskaper. Slik pulveriseres ansvaret og kriteriene blir diffuse.

Et kjennetegn ved PK-språket er fetisjeringen av bestemte ord: Hva vil hat si? Det som er hat for noen er akseptbelt for andre. Myndighetene vil ha sosial fred ved dekret. Samtidig beskytter de med loven i hånd kulturelle og religiøse holdninger som er hatefulle i sin essens.

Det er oppskrift på kaos og fiendskap.

Skepsis

NGO’en Digitale Gesellschaft sa under høringen av forslaget at loven bærer preg av å være lite gjennomtenkt og kjøres gjennom i ekspressfart.

«Fighting prosecutable hate speech is a task for the whole of society, tackling it can only succeed on the basis of a thought-through, coherent concept via a joint effort by civil society,» said Volker Tripp, political director of Digitale Gesellschaft. «Unilaterally shifting this responsibility onto companies is legally questionable and on top of that not productive.»

«Feil»

Document har nærmest daglig eksempler på at Facebook nekter boosting av artikler som inneholder følsomme temaer. Nylig nektet Facebook oss å legge ut nyttårstalen til den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen. Facebook gir aldri noen grunn. Men talen dreiet seg om parallellsamfunn og ghettoer og det er vanskelig å se noen annen grunn.

Det er mange eksempler på at saker der jøder er ofre, blir slettet.

There are also plenty of mistakes. Most recently, Mike Samuel Delberg, a representative of Germany’s Jewish community organization, had his Facebook account suspended after he uploaded a much-publicized video of restaurant owner Yorai Feinberg facing an anti-Semitic rant on the streets of Berlin. Facebook only reinstated the account after a flood of complaints.

Motsatt får islamistisk hatespeech ligge urørt.

Aksen Brussel-Berlin ser ikke andre problemer enn de de selv vil se. Dukker det opp andre problemer forsøker man løse det ad administrativ, byråkratisk vei.

Det heter seg at man vil lære av historien. Her gjøres det med stor ufrivillig ironi.

Germany implements new internet hate speech crackdown

AfD politician ‘censored’ under new German hate speech law for anti-Muslim tweet

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» her.