Mexico har en voldskultur som stiller landet i en særklasse. YouTube-stjernen Juan Luis Lagunas Rosales ble mandag drept i en bar av en gruppe på 15–20 menn. Lagunas hadde fornærmet en av narkokongene i en sang.

Lagunas ble i løpet av kort tid en stjerne på sosiale medier. Han la ut videoer av seg selv der han drakk seg sørpe full og viste at han levde et høyoktan-liv. Han rakk så vidt å bli 17. Det som felte ham, var trolig en sang der han gjorde narr av en av de største narkokongene, El Mencho, og sa han kunne suge ham. Slikt vil ikke en narkokonge ha sittende på seg.

Mexico er som en Tarantino-film, med rikelig av sadisme.

I løpet av årets første elleve måneder ble over 23.000 mennesker drept i Mexico. Det gjør 2017 til det voldeligste siden statistikken ble etablert for 20 år siden.

Bare i oktober og november ble henholdsvis 2380 og 2212 mennesker drept, viser statistikken fra myndighetene som ble sluppet fredag.

Fra januar til og med november ble det registrert totalt 23.101 drap. Før året er omme, slår dermed 2017 den tidligere dystre rekorden fra 2011, da 22.409 mennesker ble registrert drept i løpet av hele året.

Volden har økt i Mexico siden daværende statsminister Felipe Calderons regjering i 2006 erklærte krig mot landets mektige narkotikakarteller.

I løpet av 2017 har volden spredt seg til delstater som tidligere i stor grad har vært spart for voldshandlinger, blant dem Baja California Sur. I denne delstaten, som er populær blant turister, har antall drap mer enn doblet seg fra i fjor. (ntb)

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» her.