Nytt

Den britiske bistandsministeren Priti Patel måtte innlevere sin avskjedssøknad etter å ha hatt uautoriserte møter med israelske politikere. Men motforestillinger dukker opp: Ville innvendingene vært de samme om hun hadde møtt belgiske kolleger? blir det spurt.

Patel var på familieferie i Israel i august, og hun traff flere politikere, blant dem Netanyahu selv. Det dukket opp en tanke om å gi penger til behandling av syriske flyktninger på israelske sykehus. Da måtte pengene gått til den israelske hæren som står på Golan. Dette er politisk fy-fy i dagens Storbritannia. Storbritannia har beveget seg et godt stykke bort fra Israel. Patels handlingsrom var tydeligvis mye mindre enn hun hadde forestilt seg.

I sitt svarbrev på avskjedssøknaden skriver Theresa May at Storbritannia og Israel er nære allierte, men alt må skje åpent. Men det kommer an på øynene som ser. Lord Stuart Polak, som er ærespresident for Conservative Friends of Israel, tilrettela møtene. De ønsket å få til noe.

Man får en klar følelse av at det var fordi kontakten var Israel at reaksjonene er så sterke. Det er knapt noe annet land som ville gitt en slik reaksjon.

Sir Eric Pickles, a former minister, ex-chairman of the governing Conservative Party and the current head of Conservative Friends of Israel, suggested the meetings would not have caused such a stir if a country other than Israel had been involved. “I cannot imagine there would be this kind of fuss if she had met various people of influence in Belgium, if that is not a contradiction in terms,” said Pickles.

May kalte Patel tilbake fra en tur i Afrika for å forklare seg. Men da hun fikk høre at det også hadde vært møter i Parlamentet, rant det over. Men hva var så spesielt med dem? Hun møtte sikkerhetsminister Gilad Erdan.

A spokesperson for Public Security Minister Gilad Erdan told The Times of Israel that there was nothing untoward about a September meeting between Patel and Erdan in the UK that also contributed to her resignation.

“It was organized via the Israeli embassy in the UK who made all the necessary arrangements. The deputy Israeli ambassador to the UK was also in the meeting,” he said.

Man får følelsen av at May ikke tåler solospill, og ikke med noe så følsomt som Israel og Golan.

Venner av Israel får igjen følelsen av å være utskudd. Israel skal omgis av særlige forsiktighetsregler. Virkelig? Etter fem års syrisk borgerkrig?

During her meetings, Patel discussed the possibility of British aid being used to support medical assistance for Syrian refugees arriving in the Israeli Golan Heights, Downing Street said.

Storbritannia trenger all den goodwill det kan få i Israel, og Israel trenger å føle at det er del av det internasjonale samfunn.

De signalene Teheresa May sender, er stikk motsatt: Storbritannia er i ferd med å bli svakt og bøyer seg for islamiseringskreftene, driver vekk fra det vestlige fellesskapet. Det har alltid vært en araber-vennlig fløy i utenriksdepartementet, men dette er noe annet.

Dette handler om et Storbritannia som har mistet orienteringsevnen og ikke ser forskjell på venn og fiende.