Nytt

Britiske Laura Plummer (33) ble arrestert for en måned siden i Egypt for å ha medbrakt de smertestillende midlene tramadol og Naproxen i kofferten. Familiemedlemmer fortalte til avisen The Sun at hun hadde blitt stanset på flyplassen i Hurghada og bedt om å skrive under på et 38 siders dokument skrevet på arabisk som hun trodde skulle lede til hennes frifinnelse. Istedet ble hun satt på en trang celle med 25 andre kvinner. Og der har hun befunnet seg i nesten en måned.

Familien har fått beskjed om at Laura Plummer risikerer 25 års fengsel og til og med dødsstraff hvis hun blir funnet skyldig i narkotikasmugling. Tramadol kan være et substitutt for heroin, men er en nokså vanlig smertestillende som man får på resept i Storbritannia. Akkurat som kodeintabletter. Land i midtøsten har ofte svært strenge lover og straffer for innførsel av morfinderivat og enkelte sovetabletter, men det er få turister som er klar over at deres vanlige tablettbruk kan gjøre at de havner i egyptisk fengsel.

Pillene har svært liten markedsverdi og selv om Lauras intensjon skulle vært salg, så hadde hun ikke fått mer enn ca. 250 kroner totalt. Ikke nettopp den store profitten som noen ville bry seg med å smugle for.

Laura er gift med en egypter og hadde med seg de smertestillende tablettene til ham fordi han har vond rygg etter en ulykke.

Familien har allerede brukt over 100.000 kroner på advokatkostnader. Laura har måttet møte i retten to ganger så langt. Søsteren forteller: «Hun har fremdeles på seg de samme klærne som hun reiste til Egypt i. Da hun kom i retten første gang var hun helt død i øynene og var lenket med håndjern til en politimann på over en nitti med et maskingevær.»

Det britiske utenriksdepartementet bekrefter at de assisterer familien i saken. Myndighetene i Egypt er klar over at saken ikke nettopp er god turistreklame i Storbritannia og Laura slipper sannsynligvis ut av fengselet snart.

 

The Times   BBC  The Guardian