Innvandrerrelatert kriminalitet er ikke utelukkende et storbyfenomen. Også i lille Norsjö, 800 kilometer fra hovedstaden, kan man bli utsatt for rovmord på vei til butikken. Kommunen har litt over 4.000 innbyggere, tettstedet Norsjö rundt 2.000.

En 20-årig afghansk asylsøker er pågrepet, mistenkt for å ha knivstukket en 89-årig kvinne i Norsjö i Västerbotten til døde forrige lørdag.

Kvinnen ble funnet drept i søppelrommet (soprummet) som hører til hennes bolig i Åkargatan, forteller kammaråklagare Petra Lundberg til Nyheter Idag.

– Det vi har gått ut med är att hon varit på Ica, hon har setts på Ica, och sedan har vi tidpunkten då grannar anträffat henne i soprummet. Det är ett snävt tidsspann mellan de iakttagelserna.

Kvinnen var i butikken og handlet like før klokken ett. Halv to lå hun død i søppelrommet.

Åkargatan i Norsjö. (Google street view)

20-åringen som er mistenkt og varetektsfengslet for drapet, er en nyankommet afghansk mann som bor i nabohuset. Det er ingen kjent relasjon mellom den gamle damen og den mistenkte. Motivet for drapet er uklart, men etterforskerne utelukker ikke rovmord. Lundberg:

– Det är en del av utredningen att kontrollera om det kan vara så att hon saknar några tillhörigheter med anledning av det här.

Den pågrepne nekter for å ha drept kvinnen. Petra Lundberg er imidlertid sikker på at man har tatt riktig mann. Av hensyn til etterforskningen vil hun ikke gi detaljer, men vurderer bevisene som sterke.

20-åringen er en av flere nyss ankomne mannlige innvandrere som bor i Åkargatan. Offisielt har ikke kommunen virksomhet eller boliger i den gaten. Kommunens mottak ligger i Storgatan.

Patrik Ström er den som organiserer kommunens boliger for enslige «asylbarn». Når Nyheter Idag ringer og stiller spørsmål om afghanerne som bor i gaten og om leilighetene på noen måte er ordnet av kommunen, blir han ordknapp:

– Jag har ingenting att säga om det, säger han.

– Vet du inte eller vill du inte kommentera?

– Jag vet ingenting och jag vill inte kommentera heller.

Han henviser til Ulf Marklund, kommunens virksomhetssjef for omsorg. Marklund sier at kommunen har boliger for ensamkommande flyktingbarn flere steder i kommunen.

– För dem som har kommit längre i processen har vi någon form av stödboende­verksamhet och det kan vara i en lägenhet eller så. Det finns på lite olika ställen, säger Marklund.

Han er kritisk til at Nyheter Idag stiller spørsmål om kommunens mottak av «asylbarn» i forbindelse med drapet på 89-åringen.

– Det är att generalisera. Det har väldigt lite koppling vilket land man kommer ifrån.

 

Nyheter Idag: Åklagaren: Mördade kvinnan i Norsjö var nästan 90 år gammal – kan ha utsatts för rånmord