Nytt

Ransdømte Metkel Betew.

Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (39) og ligaen hans la detaljerte planer om et spektakulært, væpnet ran av en verditransport om bord på et fly på Gardermoen, skriver VG.

Metkel Betew ble dømt til 16 års forvaring for sin deltakelse i Nokas-ranet i Stavanger i 2004. Da Betew ble løslatt i oktober 2014, hevdet han at han skulle studere.

Det var kanskje ikke helt sant.

Kort tid etter løslatelsen startet politiet omfattende skjult etterforskning mot Nokas-raneren. Aksjonen fikk kallenavnet «Operasjon Sult». Politiet brukte alt de hadde av metoder: Spaning, romavlytting, telefonavlytting og såkalte undercoveragenter – fra Danmark.

 

Politiet mener Betew og de øvrige tiltalte skulle rane en verditransport fra et Swiss-fly på Gardermoen.

Politiet brukte en uvanlig etterforskningsmetode: Tre danske politiagenter infiltrerte Betews liga ved å spille gangstere med bånd til russisk mafia.

En av politiagentene hadde en samtale med en ransdømt mann (36) med bakgrunn fra Eritrea. 36-åringen avslørte hva ligaen driver med:

«Vi er egentlig et ranslag. Det er egentlig ran vi driver med.»

Ifølge politiet er 36-åringen en betrodd medhjelper for Betew med en sentral rolle i ligaen. Eritreeren er tidligere ransdømt.

Uttalelsen til politiagenten kom da ligaen prøvde å skaffe ammunisjon til våpen de allerede hadde skaffet seg.

«Våpnene skal brukes mot politiet i forbindelse med ran. Når de brukes, vil det være til noe stort. Noe alle vil høre om.», svarte eritreeren.

Denne samtalen er et sentralt bevis i straffesaken mot Nokas-raneren og medhjelperne hans. Tirsdag står de tiltalt for ransforbund i Oslo tingrett.

I tillegg til opptak av samtaler mener etterforskerne å ha en lang rekke bevis, blant beslagene finnes våpen, kjøretøy, karnevalsmasker, skuddsikker vest og håndjern.

Bandidos-medlemmet Lars Harnes er tiltalt i samme straffesak. Foto: Politiet.

Ifølge VG gjennomførte politiet en hemmelig ransaking i en garasje som de knytter til en bekjent. I garasjen ble det blant annet funnet våpen ved ett tilfelle – og 50 kilo hasj ved et annet tilfelle.

Under etterforskningen oppdaget politiet en ny figur i Betews sfære, en tidligere landslagsspiller (37) i basketball.

37-åringen har jobbet i luftfartsbransjen siden 2004, hovedsakelig på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Mannen er ikke tidligere straffedømt, noe Betew skal ha ansett som en fordel. Den tidligere landslagsspilleren var også klarert for alle områder på flyplassen.

Betew ga 37-åringen følgende oppdrag, skriver VG:

Ta bilder av en verditransport fra Swiss International Air Lines som frakter betydelige pengebeløp.

Eks-landslagsspilleren har innrømmet å ha tatt bildene, men bedyrer sin uskyld: Han hevder at han ikke visste hva de skulle brukes til. Politiet mener bildene viser ransobjektet til Betew og ligaen.

Bildene befant seg lenge i en leilighet på Grünerløkka i Oslo, hos en venninne av Nokas-raneren. Politiet romavlyttet denne leiligheten, hvor Betew holdt flere møter med ranslaget, ifølge VGs kilder.

Ingen i ligaen som er tiltalt for ransforbund erkjenner straffskyld.

 

VG: Politiet om Nokas-Betew: Gjemte bilder av ransobjekt i Oslo-leilighet