Advokat Inam Ghous Ali er omgangsvenn med egen klient og en annen tiltalt i Sult-saken, mener påtalemyndigheten. Advokat Inam Ghous Ali har ikke har snakket sant om dette til retten, sier statsadvokat Alvar Randa.

– Ali har gitt opplysninger som ikke stemmer med virkeligheten til retten. Det er flere forhold i saken som tilsier at de er venner, og ikke ubekjente, som han selv har opplyst, sier statsadvokat Alvar Randa til VG.

– Ali har heller ikke informert retten om sin kjennskap til flere av de andre tiltalte. Han har rett og slett holdt tilbake viktig informasjon for retten angående spørsmålet om han i det hele tatt kunne gjøre tjeneste som forsvarer i denne saken. Vi har derfor ment at det er utilrådelig at han fortsetter i saken, sier Randa.

Statsadvokat Alvar Randa sendte en begjæring til Oslo tingrett om å vurdere advokat Inam Ghous Alis som forvarer i saken. Men Ali trakk seg fra saken før saken ble rettslig vurdert av tingretten.

Til sammen 13 menn står tiltalt i en større narkotikasak som forventes å pågå frem til 8. desember:

* Nokas-dømte Metkel Betew (39) er sentral i alle de alvorligste tiltalepunktene. Påtalemyndigheten har varslet påstand om 18 års forvaring for BetewBetew ble løslatt i oktober 2014 etter å ha sonet minstetiden på ti år av forvaringsdommen for Nokas-ranet, men ble pågrepet igjen i august 2015.

Betew er sammen med Bandidos-topp Lars Harnes (49) tiltalt for å ha planlagt å drepe Imran Saber, kjent under tilnavnet «Onkel Skrue».

* Tolv av de tiltalte, alle unntatt Harnes, er også tiltalt etter straffelovens § 60 a, den såkalte mafiaparagrafen, om organisert kriminell virksomhet.

* Påtalemyndigheten mener tre av de tiltalte, alle fra Sørlandet, tre ganger i mai og juni 2015 prøvde å innføre 38 kilo hasj og 12 kilo marihuana fra Nederland til Norge med henholdsvis seilbåt og bobil på oppdrag fra Betew. Forsøkene mislyktes.

* Et brødrepar på 31 og 36 år og tre andre er tiltalt for å ha innført cannabisen. En 25-åring og en 28-åring er tiltalt for å ha tatt imot narkotikaen i Norge.

* Brødreparet og en 37 år gammel tidligere basketballspiller er også tiltalt for å ha planlagt flyranet på Gardermoen sammen med Betew. Brødreparet er i tillegg tiltalt for ulovlig oppbevaring av en rekke våpen, deriblant flere automatgeværer.

* Saken er resultatet av «Operasjon Sult», der politiet i lang tid spanet på Betew med bruk av avlytting og infiltrasjon. Blant annet utga tre danske politimenn seg for å være gangstere og fikk innpass i ligaen.

NTB

VG