Nytt

SV skyter fart og får støtte fra 8,1 prosent av velgerne på VGs partimåling.

Målingen som InFact har gjort viser flertall for de rødgrønne, selv uten Miljøpartiet De Grønne på laget.

– Vi merker veldig kraftig medvind i valgkampen. Jeg får utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger og tommel opp fra folk jeg møter, sier Lysbakken til VG.

Samtidig med SVs fremgang på 2,6 prosentpoeng går Arbeiderpartiet tilbake med 1,3 prosentpoeng og ender på 28 prosent. Senterpartiet får støtte fra 10,7 prosent av velgerne, fram 0,7 prosentpoeng. Sammenligningsgrunnlaget er en måling publisert tirsdag.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU påpeker at meningsmålingene spriker, men sier til VG at denne målingen er godt nytt for de rødgrønne.

– I den forrige målingen jeg kommenterte lå regjeringspartiene omtrent på streken på oppslutningen fra 2013. Her raser de ned med 9 prosentpoeng. Hvis dette er riktig er det dramatisk og svekker Høyre og Frp veldig, sier Todal Jenssen.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet går tilbake med henholdsvis 1,9 og 0,2 prosentpoeng og ender dermed på 21,5 og 12,6 prosent.

Samarbeidspartiet Venstre får derimot solid framgang på 1,3 prosentpoeng og ender på 5,2 prosent. Både KrF og Miljøpartiet De Grønne står på stedet hvil med henholdsvis 4,7 og 4,4 prosents oppslutning. Rødt får støtte fra 3,3 prosent av de spurte, et fall på 0,5 prosentpoeng.

Målingen er tatt opp 7. september, og InFact har intervjuet 2.165 personer. Feilmarginen er på pluss og minus 1,7 prosentpoeng for totalutvalget.

 

VG-måling: SV-Audun kan sikre rødgrønt flertall