Opposisjonen i Venezuela vil forhindre at president Maduro får opprettet en ny alternativ nasjonalforsamling som kan endre grunnloven. Opposisjonen har kontrollert nasjonalforsamlingen siden 2015.

Nasjonalforsamling avholdt folkeavstemning som forslaget i helgen.

Nærmere 7,2 millioner velgere avla stemme i søndagens symbolske folkeavstemning, der velgerne ble bedt om å si nei til Maduros forslag om å opprette en spesialforsamling som skal endre grunnloven. Blant dem som deltok, var også venezuelanere bosatt i utlandet, blant annet i USA. (NTB)

Et stort flertall stemte nei, selv om nøyaktige tall ikke foreligger.

– Vi ønsker ikke å bli som Cuba, vi ønsker ikke å være et land uten frihet, sier Julio Borges, president i den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen.(NTB)

Problemet er at Maduro ikke bryr seg om resultater. Han er for lengst over i statskupp-fasen, hvor opposisjonen automatisk sjaltes ut, hvis den utfordrer ham.

Men det blir stadig færre å lene seg på.

Mexicos tidligere president Vicente Fox er nå erklært uønsket i landet etter å ha blitt anklaget for å nøre opp under vold og en eventuell utenlandsk intervensjon. Fox forlot Venezuela søndag kveld. (NTB)

Tradisjonelt har høyresiden i Latinamerika blitt beskyldt for – og med rette – å benytte seg av dødsskvadroner. Nå er det venstresiden som terroriserer opposisjonen, uten at det får særlig stor oppmerksomhet.

Under avstemningen søndag ble to personer drept og fire andre såret, ifølge opposisjonen. De ble beskutt av flere personer på motorsykler idet de sto i kø for å stemme ved en kirke i Catia, en arbeiderbydel i hovedstaden Caracas. Skytingen skapte panikk, og flere hundre mennesker søkte tilflukt i kirken.

Ifølge opposisjonen står en paramilitær regjeringsvennlig milits, kjent som «colectivos», bak angrepet.

Det er ingen tvil om at det er folket som marsjerer i gatene og skytes ned at et repressivt regime. Men Maduro tilhører venstresiden og derfor holder mediene en beskyttende hånd over ham. De registrerer at Venezuela er på vei mot kaos, men ansvaret fordeles.

Maduro avholder sitt valg 30 juli. Han følger DDRs eksempel: Hvis myndighetene ikke liker folket, velger de seg et nytt.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂