I forbindelse med dronning Sonjas 80-årsdag strømmet det inn gaver til dronningen fra ulike hold. Den mest gjennomtenkte og perspektivrike presangen kom nok fra kong Harald, som hadde tatt initiativet til å restaurere de gamle slottsstallene med det for øye å gi dronningen et permanent utstillingssted for egne og andres verker. Men lokalene kan også brukes til andre evenementer med kulturelt innhold. Åpningen av dronning Sonjas KunstStall som de restaurerte lokalene nå heter, skjedde 4. juli, på dronningens fødselsdag.

Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

De gamle stallene ble tegnet av slottsarkitekt Linstow og sto ferdigbygd i 1849, samtidig med det kongelige slott. Stallene har ikke vært i bruk siden 1940, men er altså nå renovert for helt nye funksjoner. Inngangen til KunstStallen vender mot Parkveien, der det er laget en praktisk adkomst for publikum, som samtidig har fått en nennsom arkitektonisk tilpasning. Slik sett har dronning Sonjas KunstStall fått en fin og sentral beliggenhet.

Utstillingsrommet er særpreget og uvanlig. Her er det ikke lange og korte hvite vegger, som i de fleste gallerier, for her er stall-karakteren bevart, med små båser for de den gang firbente, slik at den store og høye stallen er oppdelt i mindre visningsrom på hver langside, der det bare er plass til bilder på fondveggen. Det er nesten som rekken av små kapeller i en katolsk kirke, der man kan gå inn og oppleve en stille stund av nærvær. Dette er svært uvanlig i et kunstgalleri, men tiltalende og visuelt oppkvikkende. På den annen side kanskje noe begrensende når det gjelder spesielle kunstverk.

For åpningsutstillingen fungerer lokalene helt utmerket. Utstillingsmaterialet i denne visningsrunden består også av gaver, nemlig 164 grafiske blad donert fra medlemmer av Foreningen Norsk Grafikere. Det er sjelden å se en så omfattende mønstring av norsk grafisk kunst samlet, og man får et godt inntrykk av mangfoldet og kvaliteten på den motiviske og trykktekniske produksjonen hos landets grafikere. Riktignok mangler det noen grafikere i denne stallpresentasjonen, men det er ikke til å komme bort fra at dronningen her har vist gode utstillingstakter allerede i startfasen.

Dronning Sonjas KunstStall er faktisk et enestående prosjekt, med et helt nytt konsept for utstilling av kunst i Oslo by. Hovedstaden har nå fått et nytt kulturelt tyngdepunkt, som er driftet og planlagt av landets dronning. Stallanlegget er en integrert del av slottsbebyggelsen, som nå, i sin nye funksjon som utstillingssted, og med kongelig stempel, representerer en utvidelse av slottets publikumsrettede aktiviteter. Det er derfor all grunn til å gratulere dronning Sonja med dette originale bidraget til hovedstandens og landets kulturliv.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂