Nytt

Demonstrasjoner utartet til hva politiet kalte rene voldsorgier fredag kveld i Hamburg. (Reuters/Pawel Kopczynski)

Politiet slet sent fredag med å holde stand mot​​ tusenvis av aggressive demonstranter som gjorde G20-toppmøtebyen Hamburg utrygg.

Politiet beskrev situasjonen som svært alvorlig på Twitter sent fredag, og la til at demonstrantene tilsynelatende planla å begå alvorlige forbrytelser mot dem.

– Dette dreier seg ikke lengre om protester, men om en voldsorgie, sa politiets talsmann Timo Zill til TV-kanalen NTV. Til Bild sa han at politiet aldri har opplevd et sånt nivå av hat og vold.

Tysk spesialpoliti i Schanze-området etter sammenstøt med anti-G20-demonstranter i Hamburg fredag kveld. (Reuters/Kai Pfaffenbach)

Mens verdens ledere lyttet til Beethovens niende symfoni i den tyske havnebyens nye konsertsal Elbphilharmonie, satte maskerte demonstranter fyr på biler i det sentrale Schanzenviertel-distriktet.

Statsminister Angela Merkel fordømte volden som uakseptabel og la til at hun hadde stor forståelse for fredelige protester, men at voldelige protester satte menneskeliv i fare.

Et apotek og et supermarked ble plyndret, og politiet sa at noen demonstranter svingte stålstenger og skjøt mot dem.

Barrikader og varselskudd

Sent fredag ​forsøkte de å fjerne tusenvis av demonstranter fra Schanzenviertel. TV-opptak viser politimenn som bryter seg inn i bygninger og står på hustak mens helikoptre med søkelys sirkler over dem.

Pansrede kjøretøyer ble brukt til å pløye gjennom barrikadene som tidligere ble tent på av demonstranter. Politiet brukte også tåregass og vannkanoner mot dem.

Tidligere fredag avfyrte en politimann et varselskudd da han nærmet seg to menn som slo og sparket en annen mann som lå på gata. De to angriperne og mannen som ble slått, flyktet fra stedet.

I St. Pauli-distriktet, som ligger i nærheten, skal det ifølge politiet ha vært samlet rundt tusen demonstranter, som ble oppfordret til å ta ut sitt raseri mot systemet i gatene.

Nær 200 skadde politifolk

G20-toppmøtet startet fredag ​​og har fra begynnelsen vært preget av voldelige protester utført av militante venstreorienterte. Til nå er det oppgitt av nær 200 polititjenestemenn er kommet lettere til skade i sammenstøtene. Fredag ​​kveld beskrev en talskvinne for en av gruppene protestaksjonene som en suksess.

– Vi har gjort det vi sa vi ville gjøre. Tusenvis av mennesker har trengt inn i den såkalte blå sonen. Vi var der det var ment at vi ikke skulle være, sa hun.

Den blå sonen er et avstengt område der G20-konferansen finner sted.

Også Trump berørt

Tusenvis av demonstranter hadde forsøkt å nærme seg Elbphilharmonie, men konserten gikk mer eller mindre som planlagt. Merkel og andre ledere og deres ektefeller ankom uten at det oppsto noen episoder.

Ifølge politiet forsøkte 6.000 mennesker å trenge gjennom jernringen rundt konsertsalen. Minst tusen av dem skal ha vært maskert, noe som er ulovlig under demonstrasjoner i Tyskland.

Tidligere fredag ble president Donald Trump tvunget til å ta en omvei til G20-møte. Kona Melania måtte stå over deler av ektefellenes program fordi politiet sa at det var utrygt for henne å gå ut.