Det er fremdeles usikkert hvor mange som bodde i den store høyblokken som brant midt i London. Hele høyblokken besto av kommunale leiligheter. Selv i rike deler av London finner man disse, side om side med rådyre hus. Og beboerne er for det meste innvandrere. De er i mange år blitt prioritert i køen for kommunale leiligheter.  Grenfell Tower i utkanten av Kensington var nettopp et slikt sted. Et av mange.

Kensington og Chelsea bydel, har som mange andre, outsourcet ansvaret for kommunale leiligheter ved at det er blitt opprettet private selskap som tar seg av både bygninger og beboere. Det samme skjedde her hvor jeg selv bor for et par år siden hvor lederen ble med over til det nye selskapet, selvsagt til en mye høyere lønn. For Kensington og Chelsea så er det det private selskapet Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation Limited (KCTMO) som er ansvarlig for omtrent 10.000 boliger i området, på vegne av Royal Borough of Kensington and Chelsea. Direktøren, Robert Black har en god årslønn på halvannen million. Det høres kanskje ikke så mye ut i norske ører, men det er samme lønn som statsminister Theresa May.

Det er altså ikke lønningene det knipes inn på i disse private selskapene som forvalter kommunale boliger. Da høyblokken ble pusset opp ifjor, fortalte beboerne at arbeidet ble utført til en lav og billig standard.

Høyblokken hadde hovedsakelig innvandrere som beboere.

Brannen vil få politiske konsekvenser. De fattigste og mest trengende som bodde i Londons rikeste område fikk ikke den beskyttelsen de hadde krav på. Og dette visste KCTMO om, fordi beboerne hadde klaget flere ganger på dårlig brannsikring. Bygget burde vært revet, men istedet ble det pyntet på fasaden med dødelige konsekvenser. Og rundt i nabolaget finnes det identiske høyblokker med det samme problemet. Og garantert nervøse beboere.

17 mennesker er så langt bekreftet døde. Men det antas at det var hundrevis som døde og at ingen i de tre øverste etasjene overlevde. Det vil ta mange uker før man får endelig klarhet.

Muslimer som feiret ramadan var våkne da brannen startet. De vekket mange av naboene ved å hamre på dørene og dette reddet flere av beboerne.

Det er lange ventelister på sosialboliger i Storbritannia. Men at denne brannen skjedde i landets rikeste nabolag fremhever kontrasten mellom de rike og fattige. Den ellers så hardhudede Kate Hopkins skammer seg:

We stuffed a shitty tower block full of immigrants, the poor and the least powerful in one of Britain’s richest boroughs, and then turned it into a Roman candle. It is a just punishment that so many of us were forced to watch it burn. Penitence for our sins.

We deserve to feel bad. I feel bad. We are just down the hill from the posh places where perfect mums push prams around homes too big for the souls inside.

En av de som ble reddet ut forteller at hennes nabo allerede hadde pakket en bag med klær før han advarte henne om brannen som hadde startet i kjøkkenet hans ved at kjøleskapet tok fyr:

Behailu Kebede fra Etiopia – omtalt som «white man» i avisene. Det var kjøleskapet hans som tok fyr.

Samira Lamrani, another neighbour, also described being woken up by the man who was described as a slim, tall, white British man.

‘He knocked on the door, and he said there was a fire in his flat. It was exactly 12.50am because I was sleeping and it woke me up.

‘When we got up, I saw outside his flat his luggage – there was a big bag with his clothes.

‘That means he took the stuff from his flat, and then he told the neighbours.

‘The fire was small in the kitchen. I could see it because the flat door was open. There was no alarm.’

‘The man whose flat it was came out and said it was his flat. He was a slim, tall, white British man.

‘He was pointing at the fire on a lower floor and said, ‘That’s my flat, that’s it’. He said it was his fridge that had exploded.

‘He started filming it on his phone. He was upset but I don’t think he had a clue about the scale of what was happening.

‘After that the fire went up in minutes, it was so fast. The speed with which it took hold was terrifying. It was like a tissue being set alight. It just went whoosh, so quickly. I didn’t see him after that.’

Det er mye usagt som henger i luften etter denne brannen som raskt kan bli et symbol på feilslått innvandring såvel som den enorme kløften mellom rike og fattige. Kapitalismens grådighet versus sosial og fysisk trygghet. Varslere som ikke blir hørt fordi stemmene kommer fra «feil gruppe». Etterspillet etter brannen blir langt og smertefullt.

The Telegraph   Daily Mail

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.