Bilde: Reuters valg av bilder sier det meste om hva de synes om Trumps kunngjøring om å trekke seg fra Paris-avtalen. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Det er offisielt: Donald Trump kunngjorde at han trekker USA fra Paris-avtalen. Amerikanernes beste er det som teller mest, sa Trump som lovte å innlede nye forhandlinger om en klimaavtale som tjener Amerikas interesse.

BBC kommenterte at de ikke var sikre på om Trump forsto Paris-avtalen.

Flere EU-land sa at det ikke var mulig å reforhandle Paris-avtalen slik Trump sier.

Trumps hovedargument mot avtalen er at det ville ha resultert i tap av 2,7 millioner arbeidsplasser fram mot 2025 dersom USA skulle ha levd opp til det de i avtalen har forpliktet seg til.

Trump mener også at avtalen stiller langt større krav til USA enn andre land, og hevder at land som India og Kina slipper altfor lett unna. (NTB)

Ifølge Trump bryter USA med umiddelbar virkning forpliktelsen om å kutte utslippene av skadelige klimagasser med mellom 26 og 28 prosent fra 2005-nivå innen 2025, slik tidligere president Barack Obama ga løfte om. (NTB)

USA kutter også bidragene til det grønne klimafondet, som er industrilandenes bidrag til å finansiere klimatiltak i fattige land. Det vil øke presset på europeiske land, som må øke sine bidrag til fondet.(NTB)

Reaksjonene lot ikke vente på seg. På rekke og rad sto ledere frem og fordømte eller beklaget Trumps beslutning.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen forsto ikke hva Trump tenker på:

– Vi må se nærmere på hva de ønsker. Trump sier de ønsker seg en bedre «deal», men Parisavtalens logikk er jo at landene selv melder inn. Jeg kan ikke se at han kan forhandle fram en bedre avtale. Jeg tror ikke det er aktuelt å få med andre land på å svekke togradersmålet, sier han.

Men det er ikke så vanskelig å forstå hva Trump mener hvis man vil se på hva han har gjort. Han åpnet for at Keystone-ledningen mellom Canada og USA til en pris av fire milliarder dollar kan tas i bruk, og olje begynte å flyte denne uken.

Samtidig ble det klart at USA nå pumper like mye olje som de aller største Saudi-Arabia og Russland: 9 millioner fat om dagen og er i stand til.å øke enda mer.

Trump sa han var valgt til å ivareta Pittsburghs interesser, ikke Paris’.

Det er politisk ukorrekt å forlate Paris-avtalen, men Trump har vist at han ikke bryr seg om konvensjonene.

En ting er klimamålene, noe annet er politikken rundt avtalen. Hvis landene innenfor gir inntrykk av at de er ute etter å straffe USA, kan det slå kontra.

Frankrikes president Emmanuel Macron har snakket med Donald Trump og sagt at Parisavtalen ikke under noen omstendighet kan reforhandles.

Macron snakket med Trump på telefon torsdag, kort tid etter at Trump kunngjorde at han trekker USA fra Parisavtalen.

Samtidig utstedte Frankrike, Tyskland og Italia en felles uttalelse der de understreker at Parisavtalen ikke kan reforhandles. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.