Innenriks

Bilde: TV2 var ment å være et alternativ til NRK. Politisk er det helt på høyde med propagandaen i statskanalen. Pål T. Jørgensens tirader mot Trump under valgkampen var bølle-TV. Fredrik Græsvik har lenge eksellert i anti-israelsk propaganda. Omskrivning av historien er ikke noe nytt i norske medier, men å gjøre det samtidig som Trump blir den første amerikanske presidenten som besøker Klagemuren eller Vestmuren, er likevel drøyt. Hva blir det neste? Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Det var sikkert flere enn jeg som kvakk da Fredrik Græsvik rapporterte på TV2 Nyhetskanalen mandag kveld. Græsvik var i Washington DC og kommenterte Donald Trumps historiske besøk ved Klagemuren i Jerusalem. Historisk fordi Trump er den første sittende amerikanske president ved Klagemuren.

Etter opprettelsen av staten Israel i 1948, ble jødenes helligste steder i Jerusalem fremdeles et lukket land for dem. Dette fordi det islamske, hashemittiske kongedømmet Jordan okkuperte Jerusalems gamleby. De jødiske hellige og historiske stedene var ikke tilgjengelig for jødene i de 19 årene under jordansk okkupasjon. Jordan ga ikke jøder aksess til Tempelplassen og Klagemuren.

Men så etter 19 år og etter seks dagers krig i 1967, ble disse hellige steder befridd av Israel og igjen tilgjengelig for alle religiøse grupper.

Græsvik nevnte ikke noe om Jordans 19 år lange okkupasjon av området, og at jødene var nektet adgang til Klagemuren i alle disse årene. I følge norske medier finnes som kjent kun én okkupant i Midtøsten: Jødene i Israel. Denne røverhistorien er vi blitt vant til. Men fra å holde tilbake fakta om Jordans okkupasjon, til aktivt å fortelle en ny og historisk ukorrekt versjon, var selv for Græsvik et uventet skritt i krigen mot jødestaten. Fra å være okkupert av Jordan, forvandlet Græsvik Klagemuren til et område som var under FN-administrasjon frem til 1967.

-Ja, dette er et område som Israel okkuperte. Det var under FN-administrasjon til Israel okkuperte dette området under krigen med araberne i 1967.

Hva betyr dette utsagnet? Skal TV-seerne tro at Israel kriget mot både araberne og De forente nasjoner i 1967?

Gleden var stor i Israel i 1967 da jødene igjen kunne be ved Klagemuren. Jerusalem har i alle år siden 1967 vært en by der både jøder, kristne og muslimer er velkomne. Alle har fri adgang til Klagemuren, men Tempelplassen har israelske myndigheter dessverre sett seg nødt for å stenge for jøder – i håp om fred. Men beklageligvis så har ikke tiltaket forhindret drap og terror mot jøder i deres hellige og udelelige hovedstad – selv ikke inne i synagogene.

Det skulle ta 50 år etter Jerusalems gamleby ble befridd fra den islamske okkupasjonen, før en sittende amerikansk president la en bønnelapp i den hellige muren og lot sin hånd hvile mot den.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også