Innenriks

Bilde: De store olje-sluggerne har alltid sittet i Ap. Nå er det Karl Eirik Schjøtt Pedersen som fyller rollen. Han gikk fra rollen som minister uten portefølje i Stoltenbergs regjering, via Business School i København til direktør i Norsk olje og gass. (Foto: Norsk olje og gass)

Det er en interessant konstellasjon mellom en Big Oil-fløy i Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Direktør i Norsk olje og gass er Karl Eirik Schjøtt Pedersen. Han bruker «utvikling av Nord-Norge» for hva det er verdt for å åpne feltene i nord.

Schjøtt Pedersen var i mange år ved statsminister Stoltenbergs kontor, og fikk tittelen minister uten portefølje. Han hadde en hånd med i det meste. Schjøtt Pedersen vet at han appellerer til mange når han viser til utvikling og arbeidsplasser: Oljeindustrien er motoren i norsk økonomi.

Interesseorganisasjonen Norsk olje og gass har regnet ut at Arbeiderpartiets Lofoten-kompromiss kan bety 225 milliarder kroner i tapt oljesalg.

Ifølge beregninger fra Norsk olje og gass er brutto salgsverdi av de utvinnbare ressursene utenfor Nordland VII og Troms II på 225,4 milliarder kroner.

Utregningen er basert på ressursberegninger fra Oljedirektoratet og legger til grunn at Aps fredning av Nordland VII og Troms II utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja gjennomføres. Den baserer seg også på dagens oljepris og en vekslingskurs mot dollar på 8,5, ifølge Dagens Næringsliv. (NTB)

Når Schjøtt Pedersen er i en de facto-allianse med Fremskrittspartiet, setter det klare grenser for hvor langt Ap kan gå i grønn politikk. Schjøtt Pedersen sier i virkeligheten: The buck stops here. -Hvor skal dere ta pengene fra til deres grønne politikk, hvis vi ikke får hente opp oljen? Dette er allerede realiteten i den norske miljøpolitikken: Man henter opp olje for å drive fastlands-Norge og ha penger til grønn omlegging. I realiteten gjør dette grønn politikk til humbug.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier at de «tapte» oljemilliardene og Arbeiderpartiets Lofoten-kompromiss er noe av det hun skal gå løs på når hun åpner partiets landsmøte fredag.

– De sier jo ikke bare nei til olje. De sier nei til mer arbeid og arbeidsfolk, de sier nei til Nord-Norge, og de sier nei til velferd i hele landet. Jeg synes det er ganske oppsiktsvekkende fra et parti som nå hamrer løs om arbeid, sysselsetting og ledighet, at de med åpne øyne går inn i dette vel vitende om at det kan utgjøre et betydelig velferdstap for nasjonen, sier Jensen. (NTB)