Nytt

Da brannvesenet kom til stedet, sto flammene ut av taket på Imam Ali Islamic Center.

En av Sveriges største moskeer brant kraftig i natt. Stockholmspolitiet mistenker ildspåsettelse – Säpo er koblet inn.

– Det är en mycket kraftig brand, sa Emil Skoglund vid stor­stockholms brannvesen til Aftonbladet i natt.

Meldingen om brannen i Imam Ali Islamic Center i Järfälla nord for Stockholm kom til redningsetaten i Stockholm klokken 23.16 søndag. Ved 2.30-tiden fikk brannen endret status til mistenkt ildspåsettelse.

Bygningen er 60 meter bred og 100 meter lang, med et innendørsareal på 3500 kvadratmeter.

– Brannen er tilsynelatende startet fra utsiden, sier Lars Byström, presstalsperson i stockholmspolitiet.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er kontaktet, slik rutinen er når det er en moské som brenner, skriver SVT Nyheter.

Det er foreløpig ikke meldt om skadde i brannen i Järfälla kommune. Bygningen er frittstående, og det skal ikke være fare for spredning.

Etter fest

Det betegnes som en kraftig brann, og slukningsarbeidet vil ta hele natten. Brannen skal ha startet i forbindelse med avslutning av en fest i lokalene.

– Da alle sto utenfor og var i ferd med å dra hjem, så de at det begynte å brenne, sier vakthavende leder Mats Brännlund ved stockholmspolitiet.

Skader

Da brannvesenet kom til stedet, sto flammene ut av taket, og de begynte med slukkingsarbeid utenfra. Først ved ettiden kunne de begynne slukningsarbeidet også innendørs.

Det er store skader på moskeen, sa Tobias Åkesson ved Storstockholms brannvesen til Expressen ved 02-tiden i natt:

– Jag tror det blir stora både vatten- och rökskador. Det tar nog minst tre timmar till.

Imam Ali-moskeen er den største sjiamoskeen i Sverige, ifølge SVT.

Fria Tider:

Imam Ali Islamic Center har vid flera tillfällen pekats ut som en islamistisk moské, bland annat av den moderate riksdags­mannen Hanif Bali. 2015 bjöd moskén in den ökände imamen Farrokh Sekaleshfar som talare. Sekaleshfar har krävt att alla homosexuella ska dödas «av medkänsla».

2013 bjöd moskén in en annan kontroversiell imam; Hamza Sodagar som i en videoinspelad predikan lär ut olika brutala sätt att mörda homosexuella på.

«Stresset og trist»

Akil Zahiri er talsperson för moskeen og er sammen med flere forsamlingsmedlemmer på stedet:

– Vi är väldigt besvikna. Detta är den största shiamoskén i Sverige, med tusentals medlemmar, och vi är redan tiotals medlemmar här på plats just nu. De är väldigt oroliga. Jag känner mig jätteorolig, stressad och ledsen, sier Akil Zahiri til SVT Nyheter.

Etter terroren i Paris rapporterte SVT Nyheter at forsamlingen hadde installert overvåkingskameraer og alarmsystem for å beskytte lokalene.