Bert Karlsson er blant annet kjent for å være grunnleggeren av det svenske innvandringskritiske partiet Ny demokrati. Senere gjorde han asylmottak til en næringsvei. Nå viser Karlsson forståelse for hvorfor Donald Trump ble valgt til den 45. presidenten i USA. Han sier ganske enkelt at Trump lyttet til vanlige folk.

Dette får Aftonbladets Fredrik Virtanen til å reagere. Hva vet Karlsson om hvem som er vanlige folk? Det skinner igjennom en forakt for hvite mennesker når Virtanen skriver. Spesielt gruppen han selv tilhører er upopulær hos ham selv. Vanlige folk er først og fremst andre enn hvite menn. Hvite menn står for ondskap og har stemt frem en president som passer perfekt inn i dette bildet.

Främlingsfientlighet är alltid, överallt, den gemensamma nämnaren för högerradikal framgång.
Detta vet statsvetare, politiker och etablissemang. ­Frågan är bara hur kunskapen hanteras. Det är ju ett jättekänsligt ämne! Folk blir jättearga när de får ­höra att de är ­rasister bara för att de röstar på en ­rasist. Och inte heller kan ­vanliga partier bli ­rasistiska för att vinna väljare, då tappar de moderna väljare.

Trumps velgere skal ikke lyttes til. Politikere bør og skal lytte til den andre cirka halvdelen som ikke fikk valgt sin kandidat til president. Slik tenker og skriver forfatteren av Aftonbladets leder.

Ändå ska Trumps väljare daddas med, klappas på ­huvudet och ”lyssnas på” trots att alla vet vad de säger.
Vi borde lyssna på alla andra.

När Bert Karlsson i DI skriver att ”Trump förstår vanligt folk” menar han dem som ser ut som Bert Karlsson, som Donald Trump och som Hillary Clinton.

De är förstås viktiga. De är ­inget skämt. Trumps seger är inget skämt. Detta är patriarkatet som röstat fram en president som flagrant ljugit under en hel valkampanj, som stöds av Ku klux klan, nynazister och unga manliga nätsoldater. Som hotat med våld, som lovat att låsa in sin motståndare och som hetsat mot invandrare, funktionshind­rade, kvinnor och som föraktar demokratin.

Hva er så vanlige folk slik staben i Aftonbladet ser det?

Men viktigast är att lyssna på vanligt folk och dem har Bert Karlsson och ­högerns ­opinionsbildare stora problem med.
Vanligt folk är nämligen under 40–45 år. Vanligt folk är kvinnor. Vanligt folk är ­invandrare och hbtq-­personer. Vanligt folk är ­miljön, jäm­ställd­heten, mångkulturen, ­öppenheten och ­solidariteten.

Er det noen som er mer opptatt av kjønn, rase og seksuell legning enn de politisk korrekte?

Aftonbladet