Sinte hvite menn har for mye makt, mener svenskenes tidligere statsminister, Fredrik Reinfeldt. Han ser med uro på valget av Trump som president i USA. Det er sinte hvite menn som gjorde dette mulig er hans påstand. Han ser med uro på at Donald Trump om kort tid flytter inn i Det hvite hus. Den tidligere statsministeren spår lignende politiske bomber i Europa i årene som kommer.

– Den mäktigaste väljaren i vår tid verkar vara den arga vite mannen. Nu har han också avgjort att Donald Trump blir USA:s president, sier han.

Hvorfor hvite menn er så sinte lurer ikke Reinfeldt på. Ihvertfall sier han det ikke høyt.

Hva ville Reinfeldt ha sagt om Clintons velgere dersom hun hadde vunnet? At hun vant fordi hun tiltrakk seg etniske minoriteter uten utdannelse? Nei, det ville han ikke.

demografi-trump

Hva med: Hillary vant fordi sinte minoritetskvinner gjorde dette mulig? Nei, Reinfeldt ville nok ikke det heller. Det er bare hvite menn som det er lov til å sparke.

demografi-trump1

Men republikaneres suksess blir kanskje ikke så langvarig. For andelen hvite amerikanere synker raskt ifølge The Times. Denne gangen var 70% av velgerne hvite, skriver BBC. Mens The Times (papirutgave 9.11.16) bemerker at dette er den laveste andelen av hvite på 240 år (da USA ble dannet). Bare så sent som i 1980 var andelen hvite velgere på 88%. En nedgang på 18 prosentpoeng i løpet av 28 år.

Hvis demografiendringen  fortsetter i samme tempo, så vil andelen hvite velgere være 52% i 2044. Men det skjer nok før det. Wikipedia skriver at 50,1% av alle ettåringene i USA i 2012 tilhørte minoritetsgrupper.

latinos-for-trump-575x332

Republikanerne vil trenge flere av disse ved neste valg

Med mindre republikanerne greier å tiltrekke seg flere minoritetsstemmer i årene fremover, så vil de ikke greie å få flertall neste gang. For den hvite majoriteten eldes og med det kommer det naturlig avgang i rekkene. Så den store Trump-revolusjonen måtte skje nå.

Folk fornemmet det kanskje.

Aftonbladet  The Guardian