Hvordan kunne dere gjøre dette?

8. november hadde amerikanerne muligheten til å velge landets første kvinnelige president, men endte opp med å velge en ukvalifisert mannssjåvinist som knapt nok evner å åpne kjeften uten å lyve. At USA valgte Trump fremfor Clinton er antagelig den største politiske overraskelsen i landets 240-årige historie.

Personlig er valgresultatet det verste sjokket i mitt 36-årige liv. Ikke bare fordi jeg anser at Donald Trumps blanding av rasisme og populisme står i grell kontrast til det rause, kreative og optimistiske USA – som jeg alltid har forbundet landet med. Men også fordi resultatet kom så veldig overraskende.

[…] 

Meningsmålingene, modellene og sannsynlighetsberegninger – i tillegg til en god dose sunn fornuft (i det minste hva jeg oppfatter som sunn fornuft, men det er kanskje jeg som er kommet på feil klode, for å parafrasere Sigbjørn Obstfelder) – fortalte at USA ikke kom til å velge den mest upopulære og ukvalifiserte kandidaten i landets historie.

Men det gjorde altså USA. Og det er så absurd at det er vanskelig å formulere med ord.

[…] 

Nå trengs det noen dager til å fordøye sjokket og den enorme skuffelsen.

Jeg er neppe alene.

 

Eirik Løkke, rådgiver i den liberale tenketanken Civita

 

Utdrag fra VG-replikken 10. november 2016 (kun på papir)