dow-jones-post-trump

Den viktige Dow Jones-indeksen har økt med ca. 2,2 % etter at New York-børsen åpnet morgenen etter presidentvalget i USA. Det ser dermed ut til at valget av Trump ikke har avstedkommet noen nedsmeltning i finansmarkedene. Skal tro om noen hadde sløst bort penger på put-opsjoner?

Wall Street Journal skriver:

Stocks and the dollar leapt higher Thursday while bonds remained under pressure as investors bet that a Donald Trump presidency could mean more fiscal stimulus, lower corporate taxes and higher inflation.

Renten på amerikanske statsobligasjoner er gått opp:

Treasury note rose to as high as 2.118% from 2.070% on Wednesday, when it climbed above 2% for the first time in nine months.

Resten av verden ser heller ikke ut til å ha blitt grepet av panikk:

Investors around the world followed Wall Street’s lead Thursday, with markets in Europe climbing about 0.4% after shares in Japan rebounded more than 6%.

Stocks in Shanghai added 1.4%, Hong Kong markets added 1.9%, and Australian shares rallied 3.3%.Japan’s Nikkei Stock Average climbed 6.7% on Thursday in its best day since February, as the market more than reversed an initial selloff following the surprise outcome of the U.S. presidential race.

Markedene er nok en smule i villrede, men ser ut til å legge større vekt på Trumps løfter om investeringer i infrastruktur enn på utsiktene til større handelshindringer med Kina. En dag vil de kanskje ikke se så nervøst på dette siste heller.

 

Wall Street Journal