Over hele Vest-Europa blir politiets voldsmonopol testet. Mange har uttrykt bekymring over alle de unge mennene fra Midtøsten og Nord-Afrika som er kommet til Europa. De er rotløse og utsiktsløse. Men de oppdager mulighetene som består i å være mange og utfordre myndighetene. Det gjør de ved å utfordre statens voldsmonopol.

Vi ser det i Frankrike, vi ser det i Tyskland og Sverige.

I helgen fikk politiet i Oslo en forsmak og mønsteret er velkjent: En av «dem» ble pågrepet av politiet under bråk ved utestedet Rockefelller i Oslo. Det danner seg en mobb som krever ham utlevert, omtrent som det var en forhandlingssituasjon. Det kan ikke politiet finne seg i. Situasjonen eskalerer. Politiet står overfor 40-50 menn. Politiet må tilkalle MIK, en særlig enhet som er trenet for innsats mot uroligheter: Mobiltaktisk Innsatskonsept.

Det er Rita Karslen i HRS som kan fortelle om den alvorlige episoden og hun nevner ett forhold til som gir saken en ekstra dimensjon: Den er ikke omtalt i mediene. Det er ikke fordi de ikke har kjennskap til den. En så alvorlig hendelse noen steinkast fra VG og Aftenposten ville vært plukket opp med en gang. Fotografer ville rykket ut.

Men det kom ingenting. Det tyder på at man er redd, redd for å alarmere publikum. Skal de bli overrasket av mobben mens de er på byen? Skal ikke politikerne bli stilt til ansvar?

rockefeller

Hvorfor reagerte ingen journalister på denne Twittermeldingen fra politiet?

«Befrielsesaksjonen» er en maktdemonstrasjon. De unge mennene anerkjenner ikke politiets autoritet. De betrakter tvert om politiet som en utfordrer. Rollene er byttet om.

Ta en titt på denne scenen fra et tysk kjøpesenter der to menn blir pågrepet. Det samler seg hurtig en gruppe, visstnok libanesere, som ikke synes noe om at politiet tar med kameratene. Spenningen er høy og det er politiet som må være defensive og se seg bak. Det kastes en gjenstand. Hvis det hadde haglet flasker ville politiet vært sjanseløse. Publikum forstår alvoret. Videoen er sett over 1 million ganger.

Ser vi likhetspunkter med andre situasjoner? Kanskje mobben utenfor katedralen i Køln nyttårsaften ikke var noe særsyn. De praktiserte en spesiell seksuell «lek» som vi kjenner fra Egypt, taharrush gamea: Den er konstruert slik at tilskuere ikke forstår hva som foregår. Alvoret går ikke opp for omverdenen før etterpå. Når det er for sent. Men hva hvis omverdenen ikke ønsker å vite, slik som i Køln? Rettspsykologen Rudolf Egg fant ut ved å gjennomgå avhørene med kvinnene at overgrepene var enda alvorligere enn det som var kjent.

Ett aspekt er mobbens ydmykelse av mennene. Når de unge mennene konfronterer politiet er det en manndomsprøve. Den muslimske machismo mot den feminine europeiske mannen som ikke er noen mann. Dette poenget vil ikke mediene omtale, de er selv eksempler på menn uten manndom, på dialog-mennene.

På et eller annet tidspunkt må det gå opp for europeiske kvinner at hvis ikke menn tør å være menn vil deres bevegelsesfrihet bli sterkt begrenset. At ikke dette er satt på dagsorden for lengst, vitner om paralyse. Bryr ikke mennene seg om deres døtre og koner?

Opprøret fra grasrota, enten det er Brexit eller Trump, har også en kjønnspolitisk komponent. Den feminiserte mannen er ikke funksjonsdyktig i det nye samfunnsklimaet som Angela Merkel, Stefan Löfven og Erna Solberg har skapt. De vil ikke ta ansvar, men de vil bli nødt for å konfronteres med situasjonen.

Situasjonen på Rockefeller er ikke enestående. Det kommer mer. Mediene burde vært alarmert. Det heter at Norge er annerledes, at vi får til noe som ikke andre klarer. Er det derfor mediene ikke rapporterte denne konfrontasjonen? Har de gått over i PR-bransjen?

Svensk politi står med ryggen mot veggen. Mest alvorlig er det i Frankrike, hvor politiet drepes i deres hjem og lokkes i feller hvor de utsettes for mordbrannforsøk, slik det skjedde i Paris nylig. Det fikk politiet til å gå til streik.

Den sosialistiske presidenten vet ikke hva han skal gjøre. Han har boxed himself in.

Blandingen av islam/muslimer og kriminalitet er flytende. Mediene er flinke til å fortelle at jihadister er mislykkede individer, tapere. Men de nevner ikke symbiosen islam/gangstere.

Vi vet at jihadistene gjerne rekrutterer fra kriminelle miljøer. De har kontaktene og nettverkene.

Fra Storbritannia forteller leder av kontraterrorpolitiet, Mark Rowley, om økende bekymring for at jihadister skaffer seg våpen via kriminelle nettverk:

Mr Rowley said: “You’ve got some very bright, determined, clear-thinking people who buy into and fully commit and are drivers of Daesh [IslamicState] propaganda and terrorism, and then you do get gang members, criminals, people who are already angry, difficult people causing problems in communities who perhaps get given a more clear purpose for their violence by a terrorist ideology, whether they pick that up on the streets or in prison.

“Those gang criminality links are an issue that concerns us and we haven seen evidence of it potentially linking firearms into terrorism.”

Lynne Owens, the agency’s director-general, said that disrupting the supply of guns has “never been a more significant priority” and expressed concerns about terrorists using the “dark web” to secure arms,

Ms Owens warned that weapons smuggled through east Europe still presented a significant threat. “Criminal networks, who think nothing about who they sell firearms to, present a significant route by which extremist groups
will try to access the sort of weapons used in recent attacks in Europe”.

“One gun in the wrong hands in a public space is all it takes to cause devastation. The bottom line is that suppliers of commodity, be it people or drugs or firearms or encrypted BlackBerry phones, will often sell it to
the highest bidder. Organised crime is motivated by money.

“That’s where we see an overlap, illegal firearms potentially coming into this country and being sold to whoever is willing to pay the biggest price.”

Når politiet snakker så ofte om trusselen er det fordi de tar den alvorlig. Hvis mediene ville kunne de alarmere publikum om hva som er under oppseiling. Folk som har med muslimske menn å gjøre vet mye om manglende respekt for våre autorieter. Det er et sikkerhetsproblem, både for samfunnsborgerne og samfunnsordenen.

Men da må mediene gå i seg selv, og det orker de ikke. De velger heller tausheten.