Nytt

Antallet migranter i leiren i Calais, kjent som the Jungle, har passert 9.000. Det kommer 70 nye om dagen. Over 865 barn i leiren, nær 80 % er enslige mindreårige.

According to a census conducted by L’Auberge des Migrants and Help Refugees, another charity, the Calais «jungle» now houses 9,106 migrants – an increase of 29 per cent in just one month, with 70 new arrivals every day. There are some 865 children in the camp, 78 per cent of them unaccompanied, it said.

calais-medium_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA

Det finnes ikke noe offentlig servicetilbud til å ta seg av dem. Franske myndigheter forsøker ikke å gjøre leiren attraktiv. Nylig ba lokale myndigheter om at barer, cafeer og butikker måtte stenges. Men det sa en dommer nei til. Disse lokale tilbudene fyller en viktig funksjon. Krisemaksimering vil neppe få menneskene til å oppgi forsøket på å komme til Storbritannia.

Franske myndigheter vet ikke hva de skal gjøre.

The charities estimate that only a fifth of those live in semi-permanent shipping containers erected by the state when it knocked down half of the camp earlier this year.

..

The census also surveyed 36 «shops» inside the camp and found they served a variety of functions, including emergency accommodation for people who arrive at the camp during the night, a place for people to charge phones, and providing meals for hundreds of migrants.

«Forcibly removing this positive aspect of life in the camp at a time when the number of residents is increasing so rapidly is seriously affecting our ability to provide even one meal a day for everyone,» it said.

Et lovløst område

Men terrortrusselen kan bety at le Jungle ikke lenger får lov å eksistere. Sikkerhetsmyndighetene er redd terrorister kan skjule seg i leiren.

Myndighetene vil ha innført utgangsforbud på natten. Nylig forsøkte noen migranter å tvinge en lastebil til å stanse ved å felle et tre over veien. Den slags episoder får alarmen til å gå.

Xavier Bertrand, head of the Nord-Pas-de-Calais-Picardie region called for a curfew to be imposed banning migrants from leaving the «jungle» at night for «security reasons», which he said would be easy to enforce as France is currently in a state of emergency.

He also called for the remainder of the camp to be razed, leaving just the welcome centre, and called for drones to survey the port area to track migrants trying to sneak onto lorries there.

En polititalsmann sa til Le Figaro at le Jungle er en blind flekk på kartet. De aner ikke hva som foregår der.

Det er uholdbart.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/12/illegal-shops-in-calais-jungle-cannot-be-destroyed-court-rules-a/