Nytt

Københavneren har kjempet, siden 2014, ved frontlinjen mot IS. Filosfistudinnen Joanna nektes nå utreise fra Danmark og risikerer fengsel.

Da hun ennå var i tredje gym valgte københavneren Joanna (23) å ta reisen fra København til kurdiske Irak for å delta i krigen mot IS, i lag med de kurdiske Pershmerga-styrkene. Da hun, tidligere i mai, fikk 15 dagers permisjon fra opptreningen av andre yngre og hennes tjeneste ved fronten vendte hun hjem til Danmark, der hun vokste opp. Ved hjemkomst fikk hun, etter kun tre dager, en mail, fra politiet som fortalte at hun har fått sitt pass ugyldiggjort, og risikerer seks års fengsel dersom hun reiser tilbake til kurdiske Irak og skulle forsøke å vende hjem igjen. Hun står ikke tilbake for å sette ord på situasjonen selv:

Jeg er en europeisk kurdisk jente. Mesteparten av mine meninger og min moral er europeisk. Jeg kunne ikke levd i Kurdistan i mer enn ett eller to år – det er ikke særlig komfortabelt for en kvinne som meg. Jeg vil heller velge offentlig rettferdighet enn personlig lykke. Jeg ville lagt ned mitt liv for Europa, for demokrati, frihet og kvinners rettigheter. Jeg føler jeg har blitt forrådt av selve de jeg var klar til å dø for.

Foto: Privat

Foto: Privat

Hvis det var sant at formålet ved krig alene er å «redde liv» er det i så fall en selvmotsigelse. For da skulle man mye heller sitte på hendene og gjøre en mye bedre jobb enn om man gikk til krig, rettferdig eller ei. Nei, der ligger naturligvis i krigens natur at man har noe man kriger for. Der er Joanna klinkende klar på at hennes kamp i Irak bare er fronten på en krig mot Danmark.

Lovgivnignen den danske regjeringen nylig har vedtatt, som truer Joanna med seks år bak murer, diskriminerer på ingen måte mellom Joanna eller andre som reiser til Irak for å kjempe som Allahs soldater.

Joanna klarer seg forøvrig bra, hun studerer statsvitenskap og filosofi ved universitetet i København. Men hun eier ikke spor av tvil om hvor hun skulle ha vært. Hun føler hun har sviktet de yngre kurdiske jentene som fikk sin militære opptrening avbrutt.

Dette føyer seg inn i rekken av områder hvor politikeres fobi mot å diskriminere fører til en form for selvskading og i beste fall urettferdighet. Også nordmenn som reiser for å tjene i Israels forsvarsstyrker har vært forsøkt sammenliknet med Allahs soldater i Irak. Selveste Lippestad presterte å si om noen av våre nye landsmenn, som har reist for å kjempe under det svarte Shahadah-flagget, at det handlet om noen som reiste hjem og kjempet for landet sitt. Han glemte at ingen av vedkommende hverken var irakere eller syrere. Elefanten i rommet er at det handler om tilhørigheten til et sett verdier.

Broadly Vice

Berlingske