Nytt

Takimag.coms intervju med sangeren i Eagles of Death Metal, Jesse Hughes, har ikke gått ubemerket hen. Nå har arrangørene bak to musikkfestivaler i Frankrike blitt så provosert at de har kansellert bandets bookinger i augst.

Popverdenen er meget politisk korrekt. Et band hvor frontfiguren støtter Donald Trump, går inn for retten til å bære våpen, og sier at terroristene var til stede i konsertlokalet før konserten startet 13 november, har overskredet tålegrensen.

Det er vanskelig å forstå at det er noe konkret å sette fingeren på. Hughes sier bare det han mente å se. Men Bataclans eiere ble provosert over antydningene om at en eller flere av de ansatte hadde sett en annen vei og slippe terroristene inn.

“Jesse Hughes spread some very grave and defamatory accusations against the Bataclan teams,” the Bataclan’s owners said in a statement. “A judicial investigation is undergoing. We wish to let justice proceed serenely. All the testimonies gathered to this day demonstrate the professionalism and courage of the security agents who were on the ground on 13 November. Hundreds of people were saved thanks to [their] intervention.”

Det trenger ikke være noen motsetning mellom de to: Ansatte kan ha reddet liv og andre kan ha gjort det motsatte. Det holder med en utro tjener. Vi et at det var en utro tjener som slapp en bombe om bord på det russiske flyet som gikk fra Sharm el-Sheik. Titalls ansatte har mistet sikkerhetsklareringen på flyplasser både i Belgia og Frankrike.

Etter angrepet på Krudttønden i København 14 februar 2015, ble det kjent at en sidedør hadde stått åpen. Det ble oppdaget lørdag morgen og døren ble stengt. Hadde den stått åpen kunne Omar el-Hussein ha massakrert hele forsamlingen. Var det noen som lot den stå ulåst?

De franske arrangørene tåler ikke at det stilles slike spørsmål.

Hughes har kommet med fyldestgjørende versjoner om hva som hendte ved tre anledninger. Første gang var med en fransk tv-stasjon i februar:

This is not the first time Hughes has commented on the events of 13 November in surprising fashion. During an interview with the French TV station iTélé in February, he said the killings had not made him reconsider his attitudes to gun ownership.

“Did your French gun control stop a single fucking person from dying at the Bataclan?” he said. “And if anyone can answer yes, I’d like to hear it, because I don’t think so. I think the only thing that stopped it was some of the bravest men I’ve ever seen in my life charging head-first into the face of death with their firearms.

Andre gang var i et intervju med Fox News:

In a video interview with Fox Business Network, Hughes had been asked if anything had seemed unusual when he arrived at the venue that evening.

“When I first got to the venue and walked in, I walked past the dude who was supposed to be the security guard for the backstage,” he said. “He didn’t even look at me. I immediately went to the promoter and said, ‘Who’s that guy? I want to put another dude on.’ He says, ‘Well, some of the other guards aren’t here yet.’ And eventually I found out that six or so wouldn’t show up at all.”

He added: “Out of respect for the police still investigating, I won’t make a definite statement, but it seems rather obvious that they had a reason not to show up.”

Dette er meget alvorlige anklager. Er det hold i dem?

Hughes er konkret: Han husker han så personer i lokalet som ikke så ut som bandets fans.

Hughes also said he had noticed people at the venue who didn’t look like regular Eagles of Death Metal fans. “Right before we walked onstage, there were two dudes in shorts and trench coats, [who] were standing, without talking, heads down in the corner, by where the entrance out into the venue is from backstage,” he said. “We have a joke that if you’re not smiling at one of our shows, you surely can’t be there to see the Eagles of Death Metal, because you don’t know what you’re in for. Shawn [London, the group’s sound engineer] looked at me and said, ‘They certainly don’t look like they’re here for one of our shows.’”

Tredje gang var intervjuet med takimag.com. Det som nok provoserer er at Hughes her tar for seg den inngrodde naiviteten i det franske samfunnet, særlig blant hipstere og kultureliten. Den nekter å innse de realitetene som ligger bak Bataclan-massakren. De snakker gjerne om at høyreekstremismen er på fremmarsj og bruker Breivik som brennmerking. Men de vil ikke snakke om islamisme og jihadismen.

– Parisians think everyone is innocent, but the cops don’t. They even investigated you.

I was a person of interest, yes. They interrogated me for four days. I ended up helping them a lot by getting cell-phone footage. It was the cops and the FBI who asked me about the promoter and the security. This isn’t something I brought up to them.

We had eight police officers in our audience that night. They all had the same conversation with their wives, which was “Should I bring my gun or not?” All of them said no. When we went back and played Paris again they stood in the same places they stood at the original show and they opened their jackets and showed me their guns as if to say, “Not tonight, motherfucker.” It was beautiful.

– Islam is crying wolf about Islamophobia in order to anesthetize us and make us easier prey.

They know there’s a whole group of white kids out there who are stupid and blind. You have these affluent white kids who have grown up in a liberal curriculum from the time they were in kindergarten, inundated with these lofty notions that are just hot air. Look at where it’s getting them.

Hughes er noe så sjeldent som en rockemusiker som er politisk ukorrekt. Det ble for mye for festivalarrangørene:

“As we are in total disagreement with Jesse Hughes’s recent allegations given in an interview with an American media [outlet], both Cabaret Vert and Rock en Seine festivals have decided to cancel the band’s performance,” said a statement by the two festivals, which take place in late August.

Spørsmålet blir: Tåler ikke rockearrangører uenighet?

http://www.theguardian.com/music/2016/mar/11/bataclan-eagles-of-death-metal-frontman-jesse-hughes-paris-attacks

http://www.theguardian.com/world/2016/may/20/french-festivals-ditch-eagles-of-death-metal-over-singers-comments-jesse-hughes