Nytt

I Dalarna i Sverige har enkelte sluttet å gå til svømmehallen. Dette til tross for at de hele livet har gått til de offentlige badene for avkobling og mosjon.

Förr var jag en flitig badhusbesökare. Både i Horndal, Avesta och andra orter. Nu går jag inte dit längre. Det som förr var en källa till avkoppling har nu bytts till ilska och beredskap att försvara både sig själv och barn som kommer i vägen för härjande folk som inte kan visa hänsyn. När jag var yngre så var ett sådant här beteende helt otänkbart på badhusen. Du skulle vara ombytt och duschad. Man fick inte vara högljudd och absolut inte springa och fick inte leka i motionsbanorna. Tydliga skyltar talade om detta och om man inte följde reglerna så blåste personalen i visselpipan och så fick man en varning. Fortsatte man att störa andra så var det bara att gå upp och byta om. Vissa blev portade till och med.

Før var det ro og orden i svømmehallene, nå er det anarki.

Nu har jag i flera år bevittnat och upplevt en anarki breda ut sig i badhusen. Personalen säger, när man tar upp detta, att de inte har medel att göra något åt stöket. De blir inte lyssnade på. Flera gånger har man fått tillkalla vaktmästare, väktare och till och med polis. Det fanns inte på världskartan förr.

Ett badhus är till för avkoppling, motion och lek. Man ska inte behöva vara rädd för att bli trakasserad eller beredd att försvara barn och tjejer från opassande beteende från andra. Det innebär ett adrenalinpåslag som förstör hela idén med besöket.

Det nye Sverige er ikke helt som det gamle – hverken til lands eller til vanns
Avseta Tidning (Leserinnlegg)