Innenriks

Torsdag og fredag viste Teaterhuset Avant Garden i Trondheim forestillingen «Schönheitsabend» av og med den østerriksk-nederlandske duoen Florentina Holzinger og Vincent Riebeek.

Tidlig i første akt tar kvinnen på seg en såkalt strap-on (en dildo festet i et belte), og penetrerer mannen i rumpa. Det fikk flere blant publikum til å reagere, blant dem Anja Reitan. Hun er en del av en venninnegjeng på ti som fire ganger i året går sammen på ulike kulturarrangementer.

– Ingen av oss har vel fortsatt helt skjønt hva det var vi så på, vi var sjokkerte alle sammen, sier Reitan. Venninnene ble riktignok sittende hele forestillingen, uten at inntrykket tok seg opp.

Teatersjef Per Ananiassen ved Teaterhuset Avant Garden fant det nødvendig å presisere for Adresseavisen at Avant Garden er en kunstarena og ikke en sex-klubb. Teatersjefen forsvarer forestillingen med kompleksitet og veldig høy kunstnerisk verdi.

 

– Det er en veldig kompleks forestilling og for meg har den en veldig høy kunstnerisk verdi, men jeg skjønner at noen kan bli provosert. Vi jobber med kunstnere som utfordrer både myter, idealer og tabuer når det gjelder kropp og hva man kan gjøre på en scene. Noen vil bli provosert, noen synes det er veldig vakkert, sier Ananiassen.

Ingen grenser.

– Finnes det en grense for hva man kan vise på en scene?

– Det er et vanskelig spørsmål å gi et generelt svar på fordi alt handler om sammenhenger. Jeg er fristet til å svare «nei» og det vil kanskje provosere mange. Hva som er greit å vise må vurderes fra gang til gang, sier Ananiassen.

Kunstkritiker Eline Bjerkan forklarer duoens opptreden med det kjedelige, banale, fantasiløse, trøttende, velbrukte og forutsigbare ordet provosere.

– Målet deres er å provosere. De har brukt alle mulige midler tidligere også, ikke bare sex, de har også tisset og kastet opp på scenen. Deres styrke er at de er vulgære, men samtidig klarer å være klovnaktig sjarmerende. De får publikum til å heie på seg, vi føler sympati for dem fordi de er menneskelige og sjarmerende, sier Bjerkan.

 

Adresseavisen