Nytt

IS skal ha etablert treningsleire og hevder at de har skutt og drept Taliban-lederen Mullah Akhtar Mansour. Taliban hadde allerede delt seg med en fraksjon som ville erklære lojalitet til IS. Det antas at denne gruppen er ansvarlig for den foreløpige ubekreftede meldingen om drapet på Akthar Mansour.

Den regionale IS-lederen, Wilayat Khurasan, har etablert seg i fjellene øst i Afghanistan nær grensen mot Pakistan med en blodig kampanje mot de lokale afghanerne for umiddelbart å slå ned på motstanden. Den lokale Taliban-gruppen er allerede slått og IS har begynt å rekruttere nye medlemmer i 25 av Afghanistans 34 provinser. Fra offisielt hold har dette blitt benektet, men nå er det kommet bildemateriale fra IS’ nye treningsleire i landet. Ifølge The Times så følger IS samme oppskrift som i Syria og Irak: Offentlige henrettelser, halshugginger og bokstavtro koranlære. Tusenvis har flyktet fra landsbyene. Den afghanske hæren kjemper imot, men mister 500 menn i måneden i kampene.  IS beveget seg inn i Afghanistan så snart de vestlige troppene forlot området.

IS-jihadistene var på plass i flere måneder før folk forsto hvem de var. Hundrevis av menn som sa de var fra Orakzai-stammen og dere familier kom over grensen fra Pakistan til fire afghanske distrikter. De at at de søkte skjul fra en pakistansk militæroffensiv, forteller en lokal student. Så vi ga dem husly. Først bodde de fredelig sammen med oss, vi hørte bare rykter om at de «svarte flaggene» var underveis. Den første gruppene kom spredt over fem måneder.  Den neste kom på våren 2015. De kom med våpen. Den første gruppen viste seg også å ha våpen og slo seg sammen med de sist ankomne og sammen erklærte de seg å være en del av Den islamske stat.

‘ISIL [ISIS] in Afghanistan are the flag of convenience for disaffected Taliban, Pakistani Taliban, and an assortment of Chechen and Uzbek fighters,’ a senior diplomat in Kabul told The Times.

‘They are not an immediate international threat in the way they are in the Middle East but in three to five years they could be.

‘Thought ideologically different from the Taliban, they have the ability to morph into something more dangerous.’

He added: ‘ISIL here has money, more money than that Taliban for reasons we do not quite understand.’

Men IS’ spredning skjer raskt og det spørs nok om tidshorisonten på 3-5 år som diplomaten nevner ikke er i lengste laget.

A propaganda video released by Wilayat Khurasan shows 10 local men from the Shinwari tribe in Kot district, blindfolded and forced to kneel on a chain of explosives before being blown to pieces.

The graphic video, filmed from multiple angles, shows lingering images of the body parts remaining.

ISIS’s subtle invasion of Afghanistan began last autumn, although it took weeks for locals to realise who the foreigners were that were settling in their midst.

70 av IS-elitejihadister (i mangel av et bedre ord) har kommet til Afghanistan fra Irak og Syria. Det anslås at det er mellom 1200 og 1600 IS-jihadister i de fire distriktene sør for Jalalalbad. USA har sett trusselen:

‘We used to call it nascent,’ said General John Campbell, commander of U.S.-led troops in Afghanistan, in July. Now we say it is probably operationally emergent.’

Utvidelsen av kalifatet i Afghanistan begynte ifjor høst, men det var først i september iår at det ble kjent internasjonalt via en FN-rapport.

2F103DB300000578-3346424-image-m-5_1449251797316

Som her i Jemen, har IS-jihadistene sprengt lokale afghanere til døde med granater rundt halsen.

2F141EA900000578-3347137-image-a-33_1449315115480

Treningsleir i Aghanistan.

2F14244A00000578-3347137-image-a-8_1449316246441

2F14245E00000578-3347137-image-a-3_1449316154346

 

Daily Mail  The Times