Militante franske jøder angrep torsdag lokalene til det franske nyhetsbyrået AFP og den kjente reporteren David Perrotin. De reagerte på dekningen av knivintifadaen. Franske medier er sterkt propalestinske.

 

Armed with batons, dozens of violent Jewish activists who had gathered to protest the news agency’s Israel coverage, assaulted David Perrotin, a reporter for BuzzFeed, on Thursday evening, the Guardian reported.

Protesters threw eggs and other objects at the AFP building, yelled out insults and tried to storm the offices, according to the Guardian. They threatened journalists, saying “We’re coming to get you” and “Islamic terrorists.” Riot police sprayed them with tear gas.

Franske jøder har trent selvforsvar. De kan på kort varsel stille mannsterkt. De vet at uten fysisk styrke blir de plukket ned én for én. En del er organisert i Jewish Defence League, som er høyreorientert. Det er ikke enighet blant franske jøder om nødvendigheten av å opptre militant.

At Israel finnes og kan forsvare seg har selvsagt betydning for at jøder i diasporaen mobiliserer.

Fysiske angrep på presseorgan er likevel forkastelig. Dette var ikke forsvar, men angrep. Det er andre måter å markere avsky på enn fysiske angrep. Det gjelder spesielt angrep på en reporter.

The International Business Times reported that Perrotin, who was covering the protests on Twitter, was “set upon by a gang of about a dozen masked demonstrators,” receiving blows to the back and head.

One demonstrator said: “We are here to show our support for Israel in our war against the Arabs.” He added: “Journalists working for organizations like AFP support the Islamic terrorists and that’s why we have to fight back.”

Perrotin “has frequently exposed the work” of the French Jewish Defense League, according to the Guardian.

 

http://www.timesofisrael.com/far-right-french-jews-assault-buzzfeed-journalist/

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.