Nytt

Selv om Europa har unnlatt å forsvare sine grenser og latt migrantene bokstavelig talt velte inn, fortsetter internasjonale ledere å refse Europa for ikke å ta imot flere.

Pave Frans formaner, det samme gjør FNs generalsekretær, og nå sist Brasils president.

Det virker mildest talt uredelig å kritisere Europa for å «stenge sine grenser» når det er det motsatte som skjer. Europa har stått vid åpen i månedsvis og intet tyder på at grensene blir stengt med det første.

Man må spørre om Ban Ki-moon ville sagt det samme om det var hans land som ble løpt over ende.

Mr. Ban said 100 million civilians are in need of aid, for which the United Nations has pleaded for $20 billion. He rebuked the rich for not giving more, giving examples: One third of what the organization needs for Syria and Iraq has been received and for Gambia, whose children are among the hungriest in the world, nothing has come in.

Men kritiserte han Golf-landene og Saudi-Arabia for ikke å gjøre nok? Det sørger FN-ledere for å unngå. De vil ikke pådra seg den muslimske verdens vrede.

Europa derimot.

He stepped up his criticism of countries that shut their borders to refugees. “I urge Europe to do more,” reminding the Continent’s leaders that “after the Second World War it was Europeans seeking assistance.”

He marked two pieces of good news. He praised the nuclear pact that the world powers reached with Iran. And with some relief, he noted that the world had come together to stop the Ebola virus from spreading.

President Dilma Rousseff of Brazil, who was the first to speak, scolded those countries that have tried to prohibit refugees fleeing conflicts in the Middle East, pointing out that Brazil hosts Syrians and Haitians now as it opened the doors to Europeans and Asians a century ago. “In a world where goods, capital, data and ideas flow freely, it is absurd to impede the free flow of people,” she said.

Men Rousseff har ikke Midtøsten, Maghreb og Vest-Afrika next door.

nytimes.com