Nytt

Anna Dahlberg i den svenske avisen Expressen ønsker at middelklassen skal dele ut sine nøkler slik at flyktningene kan få et sted å bo. Folk bør leie ut rom, gjestehus og deler av eneboliger kan man lese. Hva er vel privatlivets fred verdt når flyktninger skal innkvarteres?

Grenseløs godhet er ingen overdrivelse av situasjonen.

Här prövas vår solidaritet på riktigt. Om detta ska funka måste vi vara beredda att maka på oss. Människor behöver börja hyra ut rum, gästhus och delar av villor. Medelklassen borde fundera över att lämna över nycklarna till sina hyresrätter till bättre behövande. Men här sinar solidariteten plötsligt.

Svenskene blir omtalt for usolidariske når de ikke åpner hjemmene for vilt fremmede. I hvilke andre kulturer åpnes hjemmene for fremmede folk som dumper inn i landet i ti-tusenvis?

Det tycks helt enkelt saknas en genuin vilja att ställa om Sverige. Vi öppnar gärna våra hjärtan, men inte våra hem, arbetsplatser och skolor. Den mer krävande solidariteten, bortom bankgirot och skattsedeln, sitter fortfarande långt inne.
Låt oss hoppas att den senaste veckans engagemang ändrar på den saken.

Expressen