Nytt

Folkevalgte må finne seg i å stå til ansvar for sine meninger, og hvis det de sier anonymt er noe annet enn det de sier offentlig, har publikum krav på å vite det,  mener forfatter Anna-Lena Lodenius til TT.

Hun forsvarer derfor at Expressen avslørte en politiker som Anders Dahlberg, som skrev anonymt på avpixlat.info:

«Det är bättre att beväpna oss etniska Svenskar. Helst med Glock 17 för oss herrar och Glock 19 för damerna. Så vi kan skydda oss mot berikarna.»

I en konfrontation med Expressens tv-team kommenterade mannen bland annat sitt citat med att hänvisa till brottslighet i samhället. Han ska även ha förespråkat revolution genom att skriva «Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld» på bloggen Sweden Confidential.

Derimot mener Lodenius at det er uakseptabelt av Expressen å henge ut vanlige borgere.

Hun mener at uthengningen «helt klart» fører til et økt trusselbilde fra voldsvenstre. Det samme voldsvenstre som Expresen samarbeidet med.

Expressens publiceringar leder till en ökad hotbild för de omnämnda personerna, enligt författare Anna-Lena Lodenius som studerar extremhögern.

– Det är ganska självklart. Politiker är över huvud taget väldigt utsatta, och Sverigedemokrater är särskilt utsatta eftersom de har åsikter som uppfattas som kontroversiella av många. Uttalandena på sajterna är förfärliga, men ingen ska behöva råka ut för detta, säger Anna-Lena Lodenius till TT.

Hon är kritisk till namnpubliceringarna av de SD-anhängare som saknar politiska förtroendeuppdrag.
– Förtroendevalda måste däremot kunna stå upp för sina åsikter. De ska inte behöva bli utsatta för attentat, men de måste kunna utstå en granskning. Däremot är jag väldigt kritisk till att privatpersoner utan politisk koppling är namngivna, säger hon.

Hvis uthengningen har som konsekvens attentat av den typen Anders Dahlberg ble utsatt for, hvem skal avveie hva som er viktigst? Expressen påtok seg rollen, men nekter å ta noe ansvar.

Redaktør Thomas Mattson skyver de forferdelige meningene foran seg:

«Här är det viktigt att påminna om att det inte var Expressens journalister som på nätet manade till inbördeskrig eller skrev att flyktingbarn borde dö, försvarade Anders Behring Breivik och ifrågasatte om inte Adolf Hitler hade rätt. Det var faktiskt politiker som näthatade. Och det är förstås Expressens uppdrag att granska och synliggöra hur politiker opinionsbildar främlingsfientligt.», skriver Thomas Mattsson i ett mejl till TT.

Men er meningene så forferdelige at de oppveier for fysiske angrep på personer som konsekvens? Skal man tolke Mattson bokstavelig er det det han antyder: De er selv ute om det. De må selv ta konsekvensen. Selv gjør pressen bare jobben.

Men her faller Mattsson for eget grep. For hvis meningene er så ille at de kan være straffbare, hvordan kan hans avis da samarbeide med mennesker som anvender politisk vold slik flere personer i Researchgruppen har gjort eller støtter? Er det da den som utøver vold og mot hvem som avgjør?

Hvis det blir publikums konklusjon har Expressen trappet opp konfliktnivået i det svenske samfunnet betraktelig.

«Vi granskade politiker i ett parti som säger sig ha «nolltolerans» mot rasism, men bakom anonyma signaturer spred de här politikerna främlingsfientlighet som i vissa fall till och med kan ha varit brottslig. Det var relevant att berätta om detta för väljarna.», skriver han.

http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/burlov/explosion-hos-sd-politiker/